'Hrvatska s poljskim narodom želi podijeliti bol'

10.4.2010.
16:29
VOYO logo

Hrvatski državni vrh uputio je izraze sućuti poljskim čelnicima i narodu zbog pogibije predsjednika Lecha Kaczynskog i drugih državnih i vojnih dužnosnika u nesreći poljskog predsjedničkog zrakoplova pokraj Smolenska u Rusiji.

arti-201004100027006Predsjednik Republike Ivo Josipović uputio je Bronislawu Komorowskom, privremenom obnašatelju dužnosti predsjednika Republike Poljske, sućut u svoje osobno ime i u ime svih hrvatskih građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U ovom strašnom času želim osobno i u ime građana Republike Hrvatske s Vama i s poljskim narodom podijeliti potresenost i bol zbog nenadane tragične pogibije predsjednika Lecha Kaczynskoga, njegove supruge i suradnika", stoji u brzojavu predsjednika Josipovića.

U njemu se navodi da smrt predsjednika Kaczynskog "nije gubitak samo za Republiku Poljsku nego za sve nas u srednjoj Europi koji za naše narode želimo život zasnovan na europskim demokratskim tradicijama te istinskim vrijednostima slobode građana i naroda".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, u ime svih zastupnika i svoje osobno, uputio je izraze sućuti predsjednicima obaju domova poljskog parlamenta, Bronislawu Komorowskom i Bogdanu Borusewicszu, zbog pogibije predsjednika Lecha Kaczynskog i sviju putnika iz poljskog predsjedničkog zrakoplova koji se srušio pokraj Smolenska.

"U ovim teškim trenucima kroz koje prolazi Poljska, prisjećajući se velike nepravde učinjene poljskom narodu u Katynskoj šumi, prigrlili smo vašu bol", stoji u pismu predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića predsjednicima Sejma i Senata i svim građanima Poljske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrazima sućuti, u ime hrvatske vlade i svoje osobno, pridružila se i premijerka Jadranka Kosor. "Duboko sam potresena tragičnom i tužnom vijesti o padu zrakoplova u kojem je smrtno stradao poljski predsjednik Lech Kaczynski. Tragedija koja je zadesila Vašu zemlju je velik gubitak za poljski narod i poljsku državu. Pogibija poljskog predsjednika, visokih poljskih dužnosnika i putnika u zrakoplovu, bolno je odjeknula u Hrvatskoj koju s bliskim poljskim narodom vežu uske i prijateljske veze", napisala je premijerka predsjedniku vlade Donaldu Tusku.

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković uputio je sućut ministru vanjskih poslova Radoslawu Sikorskom. "U ovom teškom trenutku Hrvatska dijeli tugu s poljskim narodom te se pridružuje molitvama obitelji svih žrtava", napisao je ministar Jandroković. Među poginulima je i zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Andrzej Kremer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo