TALIJANI UHVATILI HRVATA U KRIVOLOVU / 'Inspektori su se ponijeli fer, čak su prokomentirali da mi nismo ni blizu kao njihovi'

Image
Foto: Facebook/Morski.hr

Uhvaćeni ribar tvrdi da mu je oduzet ulov, ali da novčanu kaznu nije dobio

8.6.2021.
23:47
Facebook/Morski.hr
VOYO logo

Guardia Costiera Caorle, Obalna straža iz talijanske Caorle, objavila je na svojoj Facebook stranici da su u talijanskim teritorijalnim vodama u krivolovu zatekli stranu ribaricu. Izvijestili su da je naknadnom provjerom utvrđeno da je riječ o hrvatskom ribarskom brodu umaške matične luke, prenosi Morski.hr.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/025b2154-c83b-11eb-a038-86083f5cf2a7/original

Objava talijanske Obalne straže

U svojoj kratkoj vijesti napisali su da su "patrolni čamac CP 601 Obalne straže Jesolo i patrolni brod CP 732 iz Lignana, pod koordinacijom Veneto pomorske uprave, intervenirali nakon izvještaja o prisutnosti ribarskog plovila pod stranom zastavom s namjerom obavljanja ribolovnih aktivnosti u talijanskim teritorijalnim vodama u blizini obale Bibione".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istarski ribari u ilegalnom ribolovu

Obalna straža je nakon identifikacije ribarskog broda, plovilo prepratila do luke Caorle. Navodi se da je ribarica prije toga izvukla ribolovni alat i ribu u vitalnom stanju bacila u more. Izvijestili su da je Obalna straža napisala prijavu protiv odgovornog vlasnika ribarice, oduzela mrežu i 520 kilograma ribe već spremljene na brodu.

Prema neslužbenim informacijama portala Morski.hr, ribaru iz Savudrije zatečenom u ilegalnom ribolovu, 1,2 milja u talijanskim teritorijalnim vodama, naplaćena je kazna od 4.000 eura. Navodno mu je oduzet brod i ulov od oko 520 kilograma morskog psa mekuša. Također, oduzeto mu je i tisuću metara mreže carica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulovljeni ribar: 'Talijanski inspektori bili su fer'

Ulovljeni ribar je Roland Božić koji je za Morski.hr potvrdio da ga je prije pet dana ulovila talijanska Obalna straža. No, kako kaže, nije novčano kažnjen.

"Dobro smo prošli, Obalna straža je načinila zapisnik i pustila nas da se vratimo u Hrvatsku. Nisu nam naplatili nikakvu kaznu, iako su spomenuli da bi, da su inzistirali da platimo, iznos kazne bio oko 4.000 eura. Talijanski inspektori su se ponijeli fer, čak su prokomentirali da 'mi nismo ni blizu kao njihovi', što znači da su i te kako svjesni da se njihovi ribari neprestano zalijeću u naše more", rekao je ribar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/356c3e3e-c83b-11eb-865b-aaecda2161a2/original

Inače, ovo je prvi put da talijanska Obalna straža ulovila neki hrvatski brod. Božić je za Morski.hr potvrdio da mu je kompletan ulov od par stotina kilograma, uglavnom "sastavljen" od morskih pasa i nejestivih golubova, oduzet i predan humanitarnim organizacijama za siromašne građane. Također, ribar je potvrdio da mu je oduzeta i mreža psara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo