HRVATSKA REGIJA MEĐU NAJBOLJIMA U EUROPI: / Ovdje je najmanja nezaposlenost, a izvoz dvaput premašuje uvoz

Image
Foto: PIXSELL

Međimurje ima najmanju stopu nezaposlenosti u Hrvatskoj, a najveću stopu prirodnog prirasta; izvoz je dvostruko veći od uvoza, a čak 94 posto zaposlenih radi u privatnom sektoru.

6.3.2018.
12:24
PIXSELL
VOYO logo

Financial Times nedavno je uvrstio Međimurje u svoj izbor deset najboljih malih regija Europe. Taj izbor potvrđuju i statističke brojke: ta regija koja uz Istru ujedno jedina čini i županiju ima najmanju stopu nezaposlenosti u Hrvatskoj, a najveću stopu prirodnog prirasta; izvoz je dvostruko veći od uvoza, a čak 94 posto zaposlenih radi u privatnom sektoru. Jedini problem u toj priči su niske prosječne plaće - tek 4500 kuna.

"Želimo stvoriti sredinu koja će u pravom smislu te riječi biti europska. Na dobrom smo putu, pokazatelji nam idu u prilog, jedino imamo problem plaća. Došli smo do točke kada ćemo učiniti sve da se i to promijeni jer naši ljudi su produktivni, radišni, imaju europske vrijednosti i socijalno smo odgovorni", kazao je međimurski župan Matija Posavec gostujući u RTL Direktu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VELIKA ANALIZA OTKRILA NAJUSPJEŠNIJE GRADOVE U HRVATSKOJ: /

Za razliku od ostatka zemlje, nezaposlenost je ovdje gotovo pa nepoznat pojam

Image
VELIKA ANALIZA OTKRILA NAJUSPJEŠNIJE GRADOVE U HRVATSKOJ: /

Za razliku od ostatka zemlje, nezaposlenost je ovdje gotovo pa nepoznat pojam

Rade od 0-24, a izvoze 95 posto proizvedene robe

Primjerice, u pogonu LPT u Prelogu gdje se svakodnevno proizvede 13 tisuća žičanih jezgri za madrace i namještaj radi se od 0 do 24 sata, a 95 posto ukupne proizvodnje namijenjeno je izvozu.

"Regionalno smo najveći proizvođač u ovoj vrsti industrije. Dobro je poslovati ovdje, podrška lokalnih vlasti je ogromna", kazao je za RTL Kristijan Babić, prokurist LPT Hrvatska, najveće američke investicije u cijeloj Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta je tvrtka lani krenula s investicijom izgradnje skladišnih i proizvodnih prostora na 15 tisuća metara četvornih vrijednom 150 milijuna kuna, a ove godine namjeravaju doseći broj od 500 zaposlenih i 500 milijuna kuna prihoda. Riječ je o jednoj od tri tisuće međimurskih tvrtki.

"Uvjeti su dobri, ima mnogo mjesta za rad. Mi Međimurci smo jednostavno jako radišni", kazao je za RTL Boris Hunjadi, zaposlenik LPT Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Najviše ulažu u obrazovanje, najbolje povlače novac iz EU-a

Obnovljena čakovečka Gimnazija najbolji je pokazatelj podatka da čak 40 posto županijskog novca ide u obrazovanje. Razmjena učenika ondje je normalna stvar i daleko su iznad standarda školstva u Hrvatskoj. Osnovnoškolci imaju besplatne udžbenike, a skupa sa srednjoškolcima i besplatan prijevoz. Nastava u većini međimurskih škola je jednosmjenska. Od svih županija, međimurska najviše izdvaja za stipendije, a za studente tamošnjeg Veleučilišta, kojih je ukupno tisuću, uskoro će biti otvoren i studentski dom gotovo u cijelosti financiran novcem Europske unije. Međimurje je i po korištenju europskog novca prvo u Hrvatskoj.

"U ovom trenutku imamo više od 300 milijuna kuna vrijednih projekata u provedbi. S time smo isto počeli davno s malim soft projektima, da bi se to nastavilo s ozbiljnijim velikim, infrastrukturnim", kazala je za RTL Sandra Polanec Marinović, direktorica Regionalne razvoje agencije REDEA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međimurci prednjače i po odvojenom prikupljanju otpada, imaju najmanji koeficijent klijentelizma te nejjeftiniji javni sektor. Iako su prosječne plaće niske, nezaposlenost je za hrvatske uvjete niskih 6,8 posto.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo