NISU BAŠ UPUĆENI / Jedan od najpoznatnijih hrvatskih izuma je kravata: Istražili smo znaju li turisti po čemu smo još poznati

Na Markovom trgu u Zagrebu počela je nova sezona smjena straža kravat pukovnije

24.4.2019.
7:10
VOYO logo

Točno u podne šest konjanika i 16 vojnika Kravat pukovnije kroz pripremu straže i pregled naoružanja ispričalo je priču o početku kravate. Isprva ona nije bila ništa više od jedne obične marame, a na kraju je postala jedna od najpoznatijih odjevnih predmeta.

"Povijesno gledano kravat pukovnija je hrvatska laka konjica iz 17. stoljeća, prvi pisani trag je 1619., pošla je u 30 godišnji rat  i tamo pronjela hrvatsko ime i pronjela rubec svezan oko vrata", kazao je Željko Matejčić, Zapovjednik Počasne satnije Kravat pukovnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ceremoniju kravat pukovnije danas je pratilo najmanje 300-injak ljudi, uglavnom strani turisti od kojih većina ne zna porijeklo kravate.

"Baš smo maloprije posjetile trgovinu u centru grada u kojoj se govorilo o porijeklu kravata. Zamišljale smo kako su one izvorno izgledale", kazale su Terumi i Kaori iz Japana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, nismo znali da je kravata hrvatski izum", kazali su Jako i Alvina iz Finske.

No, osim kravate, ne znaju ni za jedan drugi izum. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Hrvatska je poznata po mnoštvu izuma. Jedni od najznačajnijih su izmjenična struja, torpedo, penkala i padobran. 

Upitali smo ih jesu li možda znali da je i padobran hrvatski izum, na što su nam rekli: "
Stvarno? Wow. Nismo to znale."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok su neke stvari pitanje općeg znanja, za druge smo možda i sami krivi, da je više ovaakvih događaja na kojem bi turisti mogli nešto naučiti, možda bi o Hrvatskoj znali nešto više od toga da ima lijepu obalu i mnoštvo starih zgrada.     

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo