HRVATSKA JE JEDINA ČLANICA EU KOJA NEMA STRATEGIJU PROTIV RAKA: / Važno je hitno usvajanje Nacionalnog okvira

Image
Foto: Davorin Visnjic/pixsell

Udruge onkoloških pacijenata okupljenje oko platforme Hrvatska protiv raka apeliraju na hitno prihvaćanje Nacionalnog strateškog okvira protiv raka

4.12.2020.
15:35
Davorin Visnjic/pixsell
VOYO logo

Nacionalnu strategiju protiv raka Hrvatski sabor mora usvojiti u iduća dva tjedna jer odgodom za 2021. godinu gubimo vrijeme koje mjerimo u desecima smrtnih ishoda po danu, poručile su u petak udruge onkoloških pacijenata. Udruge pozdravljaju odluku Vlade o konačnom prihvaćanju Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, ali bude li 10-godišnja strategija morala postati devetogodišnja, prilagodbe plana provedbe oduzet će previše vremena, upozoravaju u priopćenju Ljiljana Vukota, glavna tajnica Udruge žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU i Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu i voditelj platforme Onkologija.hr.

Image
BORBA S MALIGNOM BOLEŠĆU: /

Pomozite ženama kojima je potreban prijevoz na kemoterapiju

Image
BORBA S MALIGNOM BOLEŠĆU: /

Pomozite ženama kojima je potreban prijevoz na kemoterapiju

Žurno prihvaćanje Nacionalnog strateškog okvira

Odluka Vlade o prihvaćanju Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, koji čekamo već 11 godina, važan je iskorak, no jedino sa žurnim usvajanjem u Saboru, imamo šansu započeti provedbu s prvim danom 2021. Kako je provedba strategije definirana kroz precizan hodogram i prioritete te predviđa točno 10 godina rada za postavljene ciljeve iskazane kroz desetke tisuća spašenih života, svaka odgoda zahtijevat će prilagodbe plana i daljnje gubljenje dragocjenog vremena. Želimo li do 2030. završiti posao i postići zadano, moramo ga usvojiti odmah, ističe se u priopćenju. Stoga udruge onkoloških pacijenata, koje predstavljaju oko milijun građana Hrvatske koji u ovom trenutku boluju od raka ili svjedoče liječenju i patnjama svojih bližnjih, okupljene oko platforme Hrvatska protiv raka, pozivaju predstavnike zakonodavne vlasti da se po hitnom postupku očituju i usvoje taj dokument. „Ovo je nadstranačko i nadpolitičko pitanje i očekujemo istinski konsenzus svih političkih opcija, od kojih je većina podržala inicijativu Hrvatska protiv raka. Već 11 godina čekamo strategiju protiv raka, a ove smo godine izgubili već 337 dana i više od 12.000 ljudskih života“, poručio je Ivica Belina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je jedina članica EU-a koja nema strategiju protiv raka, a u izradi tog dokumenta sudjelovali su vodeći domaći i strani stručnjaci, uključujući i niz predstavnika pacijenata. „Zahvaljujući stručnjacima za financiranje u zdravstvu, strategija je vrlo detaljno razrađen dokument s definiranim rokovima i financijskim planovima, baš zato su rokovi iznimno važni. Nadam se da će Nacionalni okvir biti usvojen hitnim postupkom prije blagdanske stanke, kako bi implementacija mogla započeti s prvim danom 2021. jer su sredstva za implementaciju osigurana u proračunu za iduće dvije godine“, istaknula je Ljiljana Vukota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo