nepravomoćna presuda / Hrvatska izgubila spor od moćne slavonske kompanije: mora isplatiti više od milijun kuna odštete zbog greške policije!

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Moćna slavonska kompanija Žito d.o.o. dobila je spor protiv države, a na temelju presude Općinskog suda u Osijeku bit će joj isplaćeno nešto više od milijun kuna odštete – i to zbog greške policije

22.3.2017.
8:37
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Moćna slavonska kompanija Žito d.o.o. dobila je spor protiv države, a na temelju presude Općinskog suda u Osijeku bit će joj isplaćeno nešto više od milijun kuna odštete – i to zbog greške policije, piše Net.hr.

Naime, radi se o slučaju koji je  započeo još u siječnju 2001. godine kada je Žito od jednog svog dužnika dobilo kamion s prikolicom za prijevoz stoke, za što su ga i planirali koristiti. No, PU osječko-baranjska odbila je tad provesti registraciju na osječku tvrtku, a bez papira, kamion se nije mogao koristiti. Žito je odmah podnijelo žalbu, ali je MUP RH odbio žalbu 2002. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri godine kasnije i nakon ponovljene tužbe od strane Žita, Upravni sud RH donio je odluku kako je policija pogriješila, odnosno da nije smjela odbiti provesti registraciju kamiona i prikolice.

"Zbog tog nezakonitog rada MUP-a RH nismo mogli naša vozila koristiti od rujna 2001. do lipnja 2006. godine. Dok se vodio upravni postupak pretrpili smo štetu, jer vozilo nije radilo. Osim toga u međuvremenu mu je pala i tržišna vrijednost, a ono je samo stajalo neiskorišteno. Imali smo i trošak registracije kada smo ju 2001. godine pokušali obaviti", naveli su u tužbi pravni zastupnici tvrtke Žito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, u obrazloženju MUP-a RH stoji kako "potvrda javnog bilježnika o stjecanju prava vlasništva nije dokaz o vlasništvu nad ovim vozilima". Upravni sud nije prihvatio takvo mišljenje već smatraju kako je MUP pogriješio.

Budući da država mora snositi štetu koja građanima nastane nezakonitim ili nepravilnim radom tijela državne uprave, tako je osječki sud donio presudu da se Žitu plati 1.029.568 kuna. Taj iznos utvrdili su vještaci. Ova presuda još nepravomoćna, piše Net.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo