Inspekcija opet u mlijeku pronašla kancerogene aflatoksine

15.2.2013.
6:42
VOYO logo

Riječ je o pošiljci trajnog mlijeka s 2,8 posto mliječne masti, u pakiranjima od jedne litre, koje u Hrvatsku uvozi jedna mljekara s područja Dalmacije, doznaje Glas Slavonije.

U Ministarstvu poljoprivrede odbili su komentirati ovu informaciju, no nisu je niti demantirali. Na upit što je, i u koliko mlijeka pronađeno na graničnom prijelazu Stara Gradiška, pomoćnica ministra Mirjana Mataušić-Pišl odgovorila je da "neće ništa reći", i da se novinari "strpe do petka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači li to da Ministarstvo rezultate započetog "rata mikotoksinima" između Hrvatske i BiH namjerava objaviti danas, vidjet će se.

"Uzvraćen udarac"

U BiH Uredu za veterinarstvo u četvrtak poslijepodne još nisu imali informaciju o mlijeku pozitivnom na mikotoksine iz Kozarske Dubice, dok je direktor mljekare koja u Hrvatsku uvozi mlijeko, kazao kako njihovo mlijeko jest, kao i sva ostala koja iz BiH ulaze u Hrvatsku, nakon pooštrenja pravila, uzorkovano za ispitivanje na mikotoksine, no nikakve službene potvrde o pozitivnom nalazu iz Ministarstva poljoprivrede još nisu dobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrivanje aflatoksina i u mlijeku iz BiH, nakon što je BiH aflatoksine pronašla u našem mlijeku Vindije i Dukata, nameće nekoliko pitanja - pijemo li već duže vrijeme izrazito kancerogene mikotoksine, budući da testiranja na njih do sada, čak ni u redovitom monitoringu, nije bilo, sve dok BiH inspekcija aflatoksine nije pronašla u mlijeku Dukata i Vindije na tamošnjem tržištu? Sada smo i mi, "uzvraćajući udarac" BiH, počeli testirati njihovo mlijeko koje ulazi u Hrvatsku i odmah, što potvrđuje nalaz iz Stare Gradiške, pronašli opasne aflatoksine.

Stižu rezultati iz Beča

Kako potvrđuju i sami mljekari, u redovitom se monitoringu kontrolira, između ostalog, prisutnost bakterija, ali na mikotoksine do sada kontrole nije bilo, osim ako ju netko u lancu "od polja do stola" nije naručio, i platio sam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas će Ministarstvo, kako se neslužbeno doznaje, sigurno objaviti rezultate laboratorijskog, sveobuhvatnijeg testiranja mlijeka iz Vindije i Dukata, obavljenog u Beču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo