Po pravdu u Strasbourg: Hrvatska do sad isplatila 2,5 milijuna eura odštete

20.6.2014.
18:21
VOYO logo

Hrvatska je u samom vrhu zemalja po izgubljenim parnicama na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Tako je u samo proteklih godinu dana izgubila u 40-ak slučajeva, a najviše se tužbi građana protiv države odnosi na kršenje prava na pošteno suđenje, te zbog dužine trajanja sudskih postupaka, piše Slobodna Dalmacija.

Jedna od odvjetnica čiji je klijent dobio spor s državom jest Višnja Drenški Lasan. Riječ je o bivšem potpredsjedniku Hrvatskog fonda za privatizaciju Robertu Peši koji je tužio Lijepu našu zbog izjava državnih dužnosnika koji su njega i ostale okrivljenike u postupku “Maestro” (korupcija u HFP-u) unaprijed “osudili”. On se, naime, zbog toga obratio spomenutom sudu za ljudska prava, koji je utvrdio kako su “te izjave prejudicirale ocjenu činjenica od strane nadležne sudbene vlasti”. Na temelju toga je, potom, Općinski sud u Zagrebu donio rješenje da mu država isplati 150 tisuća kuna odštete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država se suočava i s brojnim tužbama obitelji žrtava zločina, a koje zadovoljštinu nisu mogle dobiti na hrvatskim sudovima. Hrvatska se do sada već “naplaćala” popriličnih odšteta građanima (prema nekim podacima, više od 2,5 milijuna eura u proteklih 10-ak godina). S tim se u vezi postavlja opravdano pitanje tko je zbog toga od odgovornih osoba u Hrvatskoj, a posebno u pravosuđu, ikada odgovarao. http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/248722/Default.aspx

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo