KAKVA ZABLUDA / Hrvatska glazba osvaja svijet? Ne budite smiješni!

Image

Jacques Houdek će uskoro postati nova Susan Boyle, 2Cellos će biti veća senzacija od Vanesse Mae, a Voodoo Lizards će potući i kultni U2. Da, riječ je o hrvatskim glazbenim 'brendovima' koji osvajaju svijet. Malo sutra!

28.10.2011.
12:54
VOYO logo

Sudeći po medijskim napisima, sve donedavno činilo se kako će Jacques uskoro postati nova Susan Boyle, 2Cellos u zaborav otpuhati Apocalypticu i Vanessu Mae, a savršeno bezlični Voodoo Lizards biti veći od U2 i Red Hot Chili Peppersa zajedno!

Jacquesov britanski san o pobjedi na popularnom pjevačkom showu X Factor u međuvremenu je završio ispadanjem, varaždinski rokeri su svoju suradnju sa svjetski poznatim producentom Jimmyjem Ripom okončali svirajući u pratećem bendu Žanamari Lalić, a iskreno sumnjam i da će se netko izvan okvira Lijepe naše za godinu dana sjećati zanimljivih obrada talentiranog čelističkog tandema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom ovog tjedna, menadžment Eltona Johna preuzeo je 2Cellos, što je u hrvatskim medijima protumačeno kao početak velike svjetske karijere. Da ne bude zabune, želimo im sve najbolje, no njihova postignuća ipak malo previše podsjećaju na bezuspješne pokušaje Tončija Huljića da uz pomoć ženskog kvarteta Bond postane svjetski priznati skladatelj. S obzirom da je takav tip glazbenog „crossovera“ prilično popularan posljednjih godina, nije nemoguće da će, poput Maksima Mrvice (još jednog Huljićevog pulena), postati miljenici japanske publike, ali bilo kakav plasman na angloameričke pop ljestvice vjerojatan je koliko i Dinamovo osvajanje ovogodišnje Lige prvaka.

Hrvati zaista imaju nekoliko izvoznih glazbenih proizvoda, no većinom je riječ o samozatajnim bendovima, nedovoljno komercijalnim da bi se o njima previše pisalo. Riječki metalci Father bez ikakve su medijske pompe postali česti gosti radijske emisije frontmena Iron Maidena Brucea Dickinsona i trenutno se spremaju za koncert u najvećem rock klubu u Dubaiju. Tu su i labinski indie entuzijasti The Orange Strips koji su svoju 'do it yourself' organiziranu turneju po Britaniji okrunili suradnjom s čovjekom koji je režirao videospotove Radioheada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemojmo zaboraviti ni The Bambi Molesters, bend čiji svaki album recenzira većina eminentnih glazbenih časopisa u svijetu, te Darka Rundeka koji je sa svojim spaljenim Cargo Orkestrom nastupao čak i na danskom Rosklideu, jednom od najvećih glazbenih festivala u Europi. Usporedite li broj tekstova posvećenih tim istinskim uspjesima s onima u kojima Jacques prolazi eliminacijske krugove X Factora, shvatit ćete o čemu pričam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo