predsjednik DIP-a za rtl / Hrvatin smatra da je odluka da Turudić ostane u Povjerenstvu dobra: 'DIP nikad nije vodilo stranačku politiku'

Gost RTL-a Danas bio je predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin koji kaže da će se DIP uspjeti držati rokova bez obzira na malo vremena za pripremu za parlamentarne izbore

6.10.2015.
19:07
VOYO logo

Nakon što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jučer raspisala izbore, od ponoći u Državnom izbornom povjerenstvu primaju liste kandidata. Gužve se očekuju tek sljedećeg tjedna kada se DIP iz Visoke preseli u Sabor. 

Za stranke se po novom potpisi ne prikupljaju, a za neovisne liste potrebno ih je 500. Prijedlozi se moraju poslati DIP-u u roku od 14 dana, završno s 19. listopada. Tada kreće rok od 48 sati za objavu ispravno predloženih lista. Što znači da najkasnije 21. listopada kreće izborna promidžba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. studenog u ponoć kreće izborna šutnja, a 8. su izbori. Biračka mjesta bit će otvorena od 7 do 19 sati. U svim, osim u 12. izbornoj jedinci, birač treba zaokružiti listu, a unutar nje može zaokružiti i jednog od kandidata. 

U DIP-u se danas raspravljalo i o izbornim povjerenstvima. Predsjednikom onog u I. izbornoj jedinici je, unatoč protivljenju nekih, ponovno izabran predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić, iako je nedavno viđen sa šeficom HDZ-ove izborne kampanje Josipom Rimac

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Državno izborno povjerenstvo je ono koje, među ostalim, brine da je provedba izbora zakonita, a predsjednik Branko Hrvatin je bio gost u RTL-u Danas.

Izbori su jako brzo, 8. studenog. Hoće li zbog toga patiti demokratska procedura, imate li premalo vremena za pripremu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zakonskom je roku, trebalo bi biti dovoljno. Mi ćemo učiniti sve što treba. Međutim, vremena je doista malo, imajući u vidu da imamo glasovanje i 7.11., u inozemstvu. Prema tome, još i ranije treba dostaviti sve glasačke listiće. Vi ste već spomenuli, preuzeo se način glasovanja za izborima za Europski parlament. Znači, listići su mnogo veći, treba više vremena za print, treba mnogo više vremena i snage za distribuciju, a pogotovo ako to odlazi diljem svijeta, gdje će biti otvorena 11. izborna jedinica, ali gdje će glasovati na naši državljani koji se nalaze ili zateknu u inozemstvu, a imaju prebivalište u RH. Njima moramo dostaviti one glasačke listiće na kojima bi oni glasovali u RH, da se nalaze na svom mjestu prebivališta, ako se za to pravovremeno prijave.

Prema tome, naš sustav jest kompliciran i zahtjevan, no do sada smo uspjeli održati rokove i tako će biti i ovaj puta.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izbornom povjerenstvu za prvu izbornu jedinicu je šef Županijskog suda Ivan Turudić, po nekima kontroverzna ličnost. Je li njegov izbor dobra odluka?

To je odluka Državnog izbornog povjerenstva i to je dobra odluka samim time. DIP nikada nije dovodilo u sumnju cjelovitost izbornog povjerenstva nekim kontroverznim odlukama. Meni je žao da je to u središtu pažnje. Ovo je, kako ga nazivamo, praznik demokracije, ali to je jedna politička borba. I tu nema mjesta bilo kakvim kontroverzama takvoga tipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka je donesena, bazira se na određenom kriteriju, donesena je glasovima šest naprama tri, što je također demokracija. Nikada ovo Državno izborno povjerenstvo, što ćete vidjeti ako ste malo objektivni, nije vodilo nikakvu stranačku politiku.

Ovo jest po neki put politička borba, nekad je želimo proglasiti praznikom demokracije, a neki puta je to i politički rodeo i politička korida. Mi to nećemo dozvoliti, držat ćemo se određenih pravila, svatko će odgovarati za svoj rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tome, rad ovog izbornog povjerenstva, kao i ostalih koja nisu ništa manje važna, će se pratiti i ako bilo što bude sumnjivo će se reagirati. Ne očekujemo to, a i vi ćete to sve pratiti.         

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo