HRVATICE SVE VIŠE ODLAZE POBACITI U SLOVENIJU: / 'Do 12. tjedna uopće ne pitamo zašto su se odlučile na taj čin'

Image
Foto: Screenshot RTV Slo/Pixsell

'Do 12. tjedna niti ne pitamo žene zašto su se odlučile na pobačaj jer je to intimna stvar svake žene. Ta je odluka najteža upravo za nju', kaže ginekologinja

17.4.2019.
14:32
Screenshot RTV Slo/Pixsell
VOYO logo

Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje objavio je na svojem Facebook profilu kako se u posljednja tri mjeseca za 25 posto povećao broj žena koje odlaze na pobačaj u Brežice, prenosi Jutarnji list.

'Zbog njih sam se osjećala očajno'

"Zašto? U Sloveniji 10 ginekologa/inja (3%) odbija raditi pobačaje zbog vlastite savjesti, a u Hrvatskoj 60%. Zdravstveni djelatnici/e se odnose prema ženama s poštovanjem, poštujući njihov izbor. Dostupan je medikamentozni pobačaj, cijena je 200 eura za strane državljanke. U Sloveniju odlaze i žene čija je trudnoća posljedica silovanja, a u Hrvatskoj im je odbijen prekid trudnoće na koji imaju pravo po zakonu. I da, žrtve silovanja moraju u Hrvatskoj same platiti pobačaj", navodi se na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Značajno povećanje primjetili su i lokalni slovenski mediji, pa je tako Slovenska radiotelevizija napravila desetminutni prilog 'Pravo na izbor' u kojem donose i potresna svjedočanstva žena koje su primorane prekinuti trudnoću u Sloveniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Krvarila sam od prvog dana trudnoće. Liječnik je jedva mogao detektirati puls fetusa. Preventivno sam otišla na pobačaj, ali mi ga liječnici u Hrvatskoj nisu htjeli napraviti. Njihov odnos je bio ponižavajući, zbog njih sam se osjećala očajno. Zato sam otišla u Sloveniju", kaže neimenovana žena koja je obavila pobačaj u Sloveniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To je intimna stvar žene'

Mateja Vukmanič Pohar, ginekologinja bolnice u Brežicama otkriva da iz Hrvatske dolaze pretežito mlađe žene, između 20 i 30 godina.

"Do 12. tjedna niti ne pitamo žene zašto su se odlučile na pobačaj jer je to intimna stvar svake žene. Ta je odluka najteža upravo za nju", kaže ginekologinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prilogu je novinarska podsjetila je i na istup Mostove zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić u Saboru tijekom kojeg je upozorila na obavljanje kiretaže bez anestezije zbog čega je ta tema tjednima dominirala u hrvatskim medijima, te je poslana inspekcija u bolnicu.

"Atmosfera u društvu je takva da su žene koje pristupaju tom zahvatu difamirane, da ih se vrijeđa, drugotne smo, štrace smo, o pobačaju se govorio kao o ubojstvu", objašnjava slovenskim novinarima hrvatska ginekologinja dr. Jasenka Grujić Koračin, dok iz Hrvatskog katoličkog liječničkog društvu ističu da se nikoga ne može natjerati da se odrekne priziva savjesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TABLETE ZA POBAČAJ IZAZVALE POMUTNJU U HRVATSKOJ: /

Kako, kada i gdje se koriste - nije baš tako jednostavno

Image
TABLETE ZA POBAČAJ IZAZVALE POMUTNJU U HRVATSKOJ: /

Kako, kada i gdje se koriste - nije baš tako jednostavno

'Odljev u ilegalu'

U prilogu neke od sugovornica navode kako za razliku od europskog, hrvatsko društvo postaje sve tradicionalnije i konzervativnije. Jedna od tema priloga je i novi zakon o pobačaju koji hrvatska Vlada namjerava donijeti kritizirajući izbor radne skupine.

"Ako bolje pogledate vitalne statističke podatke, shvatit ćete da tu postoji siguran odljev u ilegalu", upozorava na kraju priloga dr. Grujić Koračin, prenosi Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo