OBARANJE REKORDA / Hrvatica u nevjerojatnim uvjetima postavila Guinnessov rekord: Splićanka zaronila ispod zaleđenog austrijskog jezera

Image
Foto: Facebook/NEMO ADRIA

Splićanka je ovim potezom oborila postojeći rekord koji je iznosio 120 metara i postavila rekord od 123 metra

4.3.2017.
14:32
Facebook/NEMO ADRIA
VOYO logo

Lidija Lijić, Splićanka koja je višestruka svjetska rekorderka u raznim disciplinama ronjenja na dah, na austrijskom jezeru Weissensee ronila je pod ledenim pokrivačem debljine 31 cm i na temperaturi od samo 2 stupnja Celzija te oborila Guinnessov rekord u disciplini ronjenja na dah ispod leda s perajama u daljinu.

"Uvjeti za ronjenje su bili dobri, a zahvaljujući odličnoj organizaciji i sigurnosnim uvjetima osjećala sam se sigurno. U početku mi je bilo hladno, međutim isplatilo se jer sam postavila novi Guinnessov rekord", rekla je Lijić za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splićanka je ovim potezom oborila postojeći rekord koji je iznosio 120 metara i postavila rekord od 123 metra. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Multisportaš Vitomir Maričić, koji je tijekom posljednjih nekoliko godina aktivan u globalnim ekstremno sportskim i pustolovnim projektima pokušao je oboriti muški Guinnessov rekord u disciplini ronjenje na dah ispod leda s perajama u daljinu koji trenutno iznosi 152,5 metra, međutim isto nije bilo moguće u prvom pokušaju zbog ograničenih vremenskih uvjeta.

Lidija Lijić i Vitomir Maričić postavili su prvi rekord u ronjenju na dah ispod leda u tandemu s perajama u daljinu od  50 metara. „Tandem se je pokazao puno kompleksnijim od strane sigurnosti i usklađivanja dvoje ronioca pod vodom, nego što se je činilo u početku“, rekao je Maričić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maričiću i Lijić je ovo bio prvi uron ispod leda, no čini se kako on neće biti zadnji, jer je dvojac nakon samo nekolimo mjeseci priprema postigao fantastičan rezultat u tandemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidljivost ispod leda je bila manja od pet metara. Ukupno je otvoreno 10 rupa na trasi ronjenja, a ispod leda je potegnuto 160 metara konopa koji je označavao trasu ronjenja. 

Osam sigurnosnih ronioca Nemo-Adria Rescue Teama pokrivalo je trasu ronjenja, od toga dvoje ronioca na podvodnim skuterima", otkrio je Davor Ostrman Oscar, voditelj Nemo-Adria Rescue Teama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike