HRVATICA IZ ŠVEDSKE USPOREDILA DVIJE ZEMLJE: / 'Govori se da su Šveđani opušteni, a kad sam stigla u Hrvatsku shvatila sam što se događa...'

Image
Foto: Profimedia

'Ovdje je jako opušteno. Previše. Mislila sam da će se svi više paziti', kaže Puljanka koja živi i radi u Švedskoj, a nakon što je s obitelji došla na odmor u rodni grad

23.7.2020.
18:35
Profimedia
VOYO logo

Gordana Kliba, 45-godišnja Puljanka, već godinama živi i radi u Švedskoj, a ovih je dana na odmoru u svome rodnom gradu. Ona i njezina obitelj među malobrojnim su žiteljima Švedske koji su ovoga ljeta odlučili provesti godišnji odmor u inozemstvu.

'Iako nismo imali karantenu, svi smo u karanteni'

"Šveđani ne putuju na odmor u inozemstvo, žele biti blizu svog doma, jer ne znaju jesu li zaraženi. Ako i budu otišli na godišnji odmor, bit će to u Švedskoj, na udaljenosti od dva tri sata od kuće. Iako mi nismo imali karantenu, svi smo još uvijek u karanteni", kazala je za Glas Istre ova Puljanka sa švedskom adresom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovor s njom utoliko je zanimljiviji jer pažnju i hrvatske i svjetske javnosti već mjesecima privlači tzv. švedski model borbe protiv koronavirusa, koji podrazumijeva vrlo labave epidemiološke mjere i povjerenje države u odgovornost vlastitih građana. Istodobno, taj je model izložen velikim kritikama, čak i u samoj Švedskoj.

Gordana Kliba kaže kako ondje nema strogih karantena, ali nema ni rukovanja i grljenja, zabava, svadbi i sličnih okupljanja, a druženja su najčešće na otvorenome, uz pristojnu udaljenost, i to je najčešće na otvorenome. U trgovinama, kafićima i na plažama točno je označeno gdje osoba može stati i sve je definirano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
WHO NAHVALIO ŠVEDSKI MODEL BORBE S VIRUSOM: /

'Ako želimo novu normalnost oni su model. Ovo je lekcija koju bismo trebali naučiti'

Image
WHO NAHVALIO ŠVEDSKI MODEL BORBE S VIRUSOM: /

'Ako želimo novu normalnost oni su model. Ovo je lekcija koju bismo trebali naučiti'

'U Hrvatskoj je jako opušteno, previše'

Tamošnji model usporedila je s onime što je vidjela u Hrvatskoj kada je stigla u domovinu. "Ovdje je jako opušteno. Previše. Mislila sam da će se svi više paziti", kazala je. Iz predostrožnosti prema najbližima, ona i njezina obitelj čak su iznajmili bungalov.

"U apartmanu smo da ne bismo ugrozili mog 77-godišnjeg oca. Kad smo došli zagrlili smo ga s maskom na licu i potapšali po leđima, a unuci su ga zagrlili za nogu. Tata je skoro zaplakao. Istovremeno je bio presretan što smo došli i tužan što se ne možemo pošteno zagrliti. Prokomentirao je: 'Kamo ide ovaj svijet'. Nakon 14 dana, kada opasnost prođe, moći ćemo ga zagrliti, ali ove godine nema ručkova po kućama. Sve ćemo odrađivati vani na moru, na terasi", rekla je Gordana za Glas Istre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Svi se dezinficiraju, maske se nose'

U Švedskoj se, kaže, život u doba koronavirusa mahom odvija od kuće. Ona radi u kadrovskoj službi u jednoj općini u Malmöu, u odjelu za prosvjetu. Prebaciti se na rad od kuće nije joj bio problem jer je Švedska, kaže, odavno digitalizirana. Jednom tjedno ide na posao u tvrtku, a i škole funkcioniraju slično.

"Osnovna škola je funkcionirala normalno, dok su srednje škole i fakulteti radili online. Pri ulasku i izlasku u školu svi se dezinficiraju. Maske se nose, koriste ih samo pojedinci. Svaki put kad takneš rukama masku trebalo bi je promijeniti i baciti. Ovdje svi imaju jednu masku koju koriste nekoliko dana, a to samo skuplja bakterije koje ti mogu navući ostale probleme", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priča kako u Švedskoj ni do liječnika nije lako doći. "Nedavno sam slomila prst. Nisam mogla ići na hitnu nego sam morala čekati da odem kod liječnika opće prakse, koji je tek nakon par dana dogovorio pregled u bolnici. U bolnicu nisam mogla ući, liječnik me pregledao na hodniku. Ako šmrcaš, ne smiješ u školu i na posao. Time se smanjilo opterećenje doktora", kaže.

'Ne znam što će vas čekati u rujnu?'

Veliki broj preminulih od Covida-19 ona tumači time što je stanovništvo u Švedskoj među najstarijim na svijetu, a veliki broj preminulih bio je iznad 90 godina starosti. Kaže i kako je mnogo ugostitelja u Švedskoj otišlo u stečaj jer Šveđani mahom jedu vani, u restoranima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako radiš od kuće, onda ne ideš u restoran. A Švedska je poznata po tome da svi idemo na ručak u restorane. Čak 90 posto populacije svakodnevno jede vani. Djeca u školi imaju potpuni obrok", ističe te dodaje kako je starim ljudima organizirano donošenje obroka kući.

Prije dolaska u Hrvatsku, Gordana i njezina obitelj poduzeli su sve propisane mjere koje, međutim, nitko nije provjerio. "Na granici smo bili spremni da će nas pitati nešto, podatke. Izvadili smo papire, a ono ništa", kaže pomalo rezignirano. Na kraju se osvrnula na situaciju koju je zatekla u Hrvatskoj. "Govorilo se da su Šveđani opušteni, ali kad sam stigla u Hrvatsku, ispalo je da je situacija obrnuta. Ne znam što će vas čekati u rujnu", kazala je za Glas Istre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo