Hrvati vodeći po crnim slutnjama

Hrvatski građani ne samo da su najveći pesimisti u regiji nego i najveći katastrofičari među stanovnicima 33 države koje su sudjelovale u istraživanju. Većina strahuje da će 2010.

2.1.2010.
14:25
VOYO logo

Vodeća zemlja po pesimističnom raspoloženju je - Hrvatska, pokazalo je to redovito istraživanje agencije Gallup International provedeno u 33 države. U anketi je ispitano 36.556 ljudi.

Dok gotovo polovica svjetskog stanovništva ima pozitivna očekivanja od 2010., 57 posto hrvatskih građana smatra da će ova godina biti lošija od prošle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvati ne samo da su najpesimističniji u regiji, već su najveći katastrofičari među stanovnicima 33 države. Dok je prošle godine Hrvatska bila šesta među 10 najvećih pesimista, a sada je izbila na uvjerljivo prvo mjesto.

Iza Hrvatske su BiH (47 posto), Srbija i Albanija (44 posto) te Rumunjska (43 posto). Od država regije, Makedonci su najmanje skloni crnim prognozama (20 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Psihologinja Mirjana Krizmanić smatra da je pesimizam Hrvata zapravo racionalni odgovor na stvarnost koja nas okružuje.

"Svi građanima govore da će ova godina biti lošija, da će teže živjeti, pa kako da onda oni misle drukčije. Istodobno, vidimo oko sebe milijunsku korupciju. Istina, ima i uhićenja, ali s neizvjesnim krajem. Ljudi sve teže žive, poskupljuje plin, a plaće i mirovine nisu europske. Sve to ne budi nadu. Dakle, pesimizam Hrvata je odraz njihova dobrog psihičkog zdravlja. Znači da racionalno zaključuju i da imaju realan pogled na svijet", izjavila je Krizmanić za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo