HRVATI OPUSTOŠILI LJEKARNE ZBOG JEDNOG VITAMINA KOJI NAVODNO POMAŽE PROTIV KORONE: / 'U našim krajevima ga možda ni ne treba uzimati'

Image
Foto: Ilustracija: Sanjin Strukić/PIXSELL

'Vitamin D ovaj je put uvelike pretekao potragu za vitaminom C', kazala je magistra Marija Škrobar iz Ljekarni Osječko-baranjske županije

14.11.2020.
20:00
Ilustracija: Sanjin Strukić/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što su objavljena istraživanja u kojima je potvrđeno da je kod velikog broja oboljelih od Covid-19 bolesti primijećen manjak vitamina D, mnogi su poharali ljekarne. Jedna takva navala prema pisanju Glasa Slavonije dogodila se i u Osijeku.

Magistra Marija Škrobar iz Ljekarni Osječko-baranjske županije za taj medije je kazala kako vitamina D nedostaje od strane određenih proizvođača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vitamin D ovaj je put uvelike pretekao potragu za vitaminom C, koji je inače broj jedan u zimskim mjesecima. To su sve dodaci prehrani i ako se uzimaju u dnevno preporučenim dozama, ne mogu štetiti zdravlju i imaju svoje pozitivne učinke. Traženi su još vitamin C, potom cink, kao i betaglukani. Posebno je zanimljiv velik porast prodaje toplomjera, i to beskontaktnih", kazala je Škrobar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Okrenite se prema Suncu'

Stručnjaci pak kažu da u našim krajevima uzimanje vitamina D zapravo nije potrebno. Predstojnica Klinike za infektologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek, prof. prim. dr. sc. Ljiljana Perić kaže tako da se nedostatak vitamina D uočava u organizmu starih ljudi, slabije pokretnih, koji ne izlaze možda već godinama ni pola sata na dnevno svjetlo.

Odraslom je čovjeku dovoljno da dnevno bude pola sata okrenut licem i rukama prema suncu i da se napuni vitaminom D. Problem je kod onih ljudi koji možda cijeli dan provode u uredu, za računalom, koji odlaze na posao u mraku i vraćaju se kući kasno poslijepodne kada je već mrak", kazala je dr. Perić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo