Hrvati ne žele prosvjedovati jer se boje

Ni poslije 150 uhićenih prosvjednika u Varšavskoj ulici i prikupljenih 813.

18.7.2010.
13:50
VOYO logo

arti-201007160645006''I kad bi plaće i mirovine kasnile, Hrvati bi jamrali i gunđali, ali na ulice u većem broju neće izići. Potpisat će referendum, dat će načelnu podršku, javit će se u kakvu emisiju. No izlazak na ulice značio bi da se odriču dijela svoga komoditeta, a na to će rijetki pristati'', rekao je za Večernji list stručnjak za sigurnost Mate Laušić

Dodaje da će se sadašnji prosvjedi postupno ugasiti, jer dolazi sezona godišnjih odmora, te će se Zagreb isprazniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni na jesen Laušić ne vidi mogućnost za veće prosvjede kojima bi građani izrazili nezadovoljstvo situacijom u kojoj su se našli. Sve nezadovoljstvo, kaže Laušić, Hrvati će izreći, verbalno će poduprijeti akcije, ali u njima neće sudjelovati ni kad se vrate s godišnjih odmora, a nesnosne vrućine popuste.

I Žarko Puhovski, profesor političke filozofije, uvjeren je da velikih prosvjeda neće biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201007170144006''Ovo su minorni povodi: u Varšavskoj tri stabla i jedna zgrada, a u Zakonu o radu jedan članak zakona. Na velikim temama neće se moći okupiti ljudi. Barem ne sada. Na dnu krize građani ne prosvjeduju jer se boje'', rekao je Puhovski.

Povjesničar Ivo Banac, s druge strane, ne želi nagađati o budućnosti zaredalih prosvjeda, nego radije ističe kako su na prosvjedu u Varšavskoj bili mnogi 'kojima ondje nije bilo mjesto'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne znam kakve su mogućnosti onih koji traže izvanustavne mjere. Možda i imaju moć, ali tome se ne bih radovao. U konačnici, sve što ide protiv pravnog poretka ne može podržati profesor s Pravnog fakulteta'', uvjeren je Banac bez prestanka ističući kako ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko ni u jednom trenutku nije pogriješio.

Sindikati, koji su dosad nekoliko puta s minimalnim uspjehom usmjeravali građane k ulici, ovaj su put odabrali drukčiju metodu. Umjesto prosvjeda – referendum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201007170205006''Ne želimo Grčku, ne želimo uništavanje i rušenje, time bismo naštetili samima sebi. Zato smo se i odlučili za raspisivanje referenduma umjesto prosvjeda. A toliko je golemo, i što je najgore, opravdano nezadovoljstvo u Hrvatskoj da bi svaka akcija prosvjeda uspjela. No ovaj put pokušavamo kroz institucije. Ne uspijemo li, jasno da su prosvjedi mogućnost, ali neka bude zadnja'', rekao je za Večernji listOzren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata.

Prethodni članak:

arti-201007120735006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo