UJEDINJENI OKO IMENA / Hrvati i Srbi obožavaju jedno ime, a ruši rekorde popularnosti i u BiH, Makedoniji...

Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Mia je najčešće žensko ime u Hrvatskoj, dok je u Srbiji to - Sofija

13.2.2023.
14:24
Sanjin Strukić/PIXSELL
VOYO logo

Prema nedavno objavljenim podacima Ministarstva pravosuđa i uprave, roditelji u Hrvatskoj u prošloj su godini za svoju djecu većinom birali kratka i zvučna imena s jakim značenjem pa je u konkurenciji imena za djevojčice ime Mia bilo najčešći odabir, a u konkurenciji imena za dječake to je bilo ime Luka. U prva tri mjeseca rođeno je 126 djevojčica po imenu Mia i 179 dječaka koji se zovu Luka, u razdoblju od 1. srpnja do 30. rujna 206 dječaka je dobilo ime Luka, a 117 djevojčica je dobilo ime Mia.

Nakon imena Mia, 10 najpopularnijih ženskih imena bilo je: Nika, Lucija, Mila, Marta, Rita, Eva, Ema, Ana, Elena i Sara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luku slijedi 10 najčešće biranih muških imena, a to su: Jakov, David, Petar, Ivan, Roko, Matej, Mihael, Fran, Teo i Niko.

Image
Numerološka predviđanja /

Što vas čeka u veljači na temelju prvog slova vašeg imena

Image
Numerološka predviđanja /

Što vas čeka u veljači na temelju prvog slova vašeg imena

Podsjetimo, ime Luka latinskog je porijekla, izvedeno je od riječi lucius, što znači 'svjetlost, svjetiljka', no ovim se imenom često označavao i stanovnik Lucanije, oblasti u Italiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davud najpopularniji kod Bošnjaka

Kad je riječ o Bosni i Hercegovini David kod Bošnjaka, a Luka kod Hrvata i Srba najčešća su imena koja biraju roditelji muške djece u BiH, dok je pak Sara najčešće žensko ime u izboru bošnjačkih roditelja, a nerijetko ga biraju i Hrvati te Srbi, piše Vecernji.ba. Najčešća ženska imena koja biraju hrvatski roditelji su Marija i Ivana, dok su Milica i Sofija izbor broj jedan u Republici Srpskoj.

Gledajući regionalno, jedno je ime povezalo čak tri države. Naime, u Hrvatskoj i Srbiji najčešće muško ime bilo je Luka, što je slučaj i s njihovim sunarodnjacima u Bosni i Hercegovini. Nešto je drukčija situacija s djevojčicama. U Hrvatskoj je, kao što smo naveli, Mia najčešće žensko ime, a u Srbiji je Sofija. Istodobno, u Crnoj Gori najčešće muško ime gotovo je očekivano Nikola, što je i dio tradicije u toj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sjevernoj Makedoniji među muškim imenima prednjači Luka, pokazuju podaci iz te zemlje. To je slučaj s imenom Filip koje najčešće biraju Slovenci za svoje dijete. David je pak najpopularniji u Rumunjskoj, Jakub u Slovačkoj i Češkoj. Ime bebe Noah ujedinilo je Njemačku i Veliku Britaniju, dok je u Francuskoj najčešće ime muškog djeteta Gabriel. U Austriji je to Paul, u Poljskoj Antoni, u Rusiji Aleksandar, a u Španjolskoj Martin. Treba reći kako je u Italiji najčešće ime kod muške djece Leonardo.

Povezana s Kuranom i Biblijom

Zavod za statistiku Federacije Bosne i Hercegovine inače je objavio popis od 100 najučestalijih imena novorođene djece. Deset najčešćih ženskih imena je Sara, Merjem, Asja, Esma, Amina, Ema, Hana, Lejla, Lamija i Dalila. Istodobno, deset najčešćih muških imena u Federaciji je Davud, Ahmed, Hamza, Amar, Adin, Džan, Daris, Eman, Harun i Ali. Među popularnijim ženskim imenima u Bosni i Hercegovini su Jelena i Katarina, a koja se najčešće daju po uzoru na srednjovjekovnu vlastelu ili pak posljednju kraljicu. I ta imena najčešće daju hrvatski roditelji. U posljednjem desetljeću nastavlja se i trend da građani djeci daju uglavnom kratka, efektna imena. Kod Bošnjaka muslimana to su imena povezana s Kuranom, a kod Hrvata katolika i Srba pravoslavaca povezana s Biblijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo