VIRUS IZVAN KONTROLE / Epidemiolog Kaić traži strože mjere: 'Čuo sam da se na ukop čeka nekoliko dana s obzirom na to koliko ima sprovoda i preminulih'

Kaić upozorava da COVID-potvrde ne smiju stvoriti osjećaj lažne sigurnosti i da se treba držati i osnovnih pravila

18.11.2021.
21:30
VOYO logo

U posljednja 24 sata potvrđeno je 7270 novih slučajeva zaraze koronavirusa, a preminule su 63 osobe. Drugi je to najgori dan pandemije u Hrvatskoj. Epidemiolozi upozoravaju da situacija izmiče kontroli te da su nužne mjere i COVID-potvrde.

"Čuo sam da se na ukop čeka nekoliko dana koliko sprovoda ima i koliko preminulih. Daleko je to od pravog držanja pod kontrolom", govori za RTL.hr Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 25 tisuća brzih antigenskih testova napravljenih jučer, 500 je bilo pozitivno. Kaić upozorava da COVID-potvrde ne smiju stvoriti osjećaj lažne sigurnosti, te da se treba držati i osnovnih pravila.

Image
KAKO SE IZVUĆI? /

Nemilosrdan udar četvrtog vala virusa: 'Necijepljeni uzrokuju porast broja hospitaliziranih!'

Image
KAKO SE IZVUĆI? /

Nemilosrdan udar četvrtog vala virusa: 'Necijepljeni uzrokuju porast broja hospitaliziranih!'

Trebaju strože mjere

Prosvjednicima protiv potvrda je poručio: "To su mjere koje, istina, zadiru u slobode ljudske, ali s važnim ciljem da se zaštiti zdravlje i mislim da je prosvjedovati protiv toga besmisleno, s tim da još uvijek smo među onima s najblažim mjerama". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da su potrebne i strože mjere, no s njima, ističe, treba pažljivo jer već s ovima se izazvao val nezadovoljstva. 

S rastom brojki raste i interes za cijepljenjem. Voditeljica smjene na punktu za cijepljenje NZZJZ-a Dr. Andrija Štampar, Tajana Petričević Vidović rekla je da su u prvih sat vremena cijepili 540 ljudi. "Pola su prve doze, a razlozi su razni. Sad je tu i COVID-potvrda ali prate i COVID-brojke. Nadam se da je prevladao razum da je cijepljenje izlaz iz situacije u kojoj se nalazimo", dodaje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako stati na kraj pošasti?

22 tisuće zaposlenih u školstvu mora se testirati. Sindikat Preporod podržao je najavu ministra Radovana Fuchsa da će zatražiti da iznimke budu oni koji su primili prvu dozu te da ne moraju čekati na COVID-potvrdu.

"Zato što to olakšava život tisućama radnika i radnica u školama, vjerujemo da oni koji će donijeti takvu odluku znaju više od nas jer smisao je da stanemo na kraj ovoj pošasti", kaže Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo