PRESUDA ŽUPANIJSKOG SUDA / Hrvat priznao subvencijsku prijevaru i krivotvorenje isprave: Kažnjen zatvorom i novčanom kaznom od 26.512 eura

Image
Foto: Matija Habljak/Pixsell

Osuđen je nakon što je Ured europskog javnog tužitelja potkraj svibnja podigao optužnicu

18.7.2023.
12:11
Matija Habljak/Pixsell
VOYO logo

Županijski sud u Zagrebu donio je presudu kojom je vlasnika jednog poljoprivrednog obrta proglasio krivim za kaznena djela subvencijske prijevare i krivotvorenja isprave nakon što je Ured europskog javnog tužitelja krajem svibnja podigao optužnicu za ista ta kaznena djela, piše na stranicama Neovisnog javnog tužiteljstva Europske unije.

Zagrebački sud izrekao je kaznu zatvora od 11 mjeseci koja je zamijenjena radom za opće dobro na slobodi. Osim toga, okrivljenik će morati platiti i novčanu kaznu u iznosu od 26.512 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, vlasnik kojega je sud osudio priznao je da je štetu doista počinio pa podmirio štetu od 221.873,84 eura. Za projekte, vlasnik poljoprivrednog obrta, uspio je pribaviti bespovratna sredstva u velikim iznosima koji se inače sufinanciraju iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj te iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Vlasnik je kriv jer je lažno prikazivao kako raspolaže novcem potrebnim za provedbu prijavljenih obrta. Osim toga, tvrdio je da je izvršio plaćanja prema dobavljačima iako ona nikada nisu izvršena, a govorio je i kako nema dugovanja prema Državnom proračunu Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okrivljenik je podnio tri zahtjeva za odobrenje i isplatu bespovratne potpore projektima njegovog obrta. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila mu je iznos jednak onomu koliko je iznosila šteta koju je podmirio. Do isplate za preostala dva zahtjeva nije došlo jer je Agencija u međuvremenu otkrila da vlasnik ima dug po osnovi javnih davanja prema Državnom proračunu Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo