HRVAT IZVEO MEGAPREVARU U SILICIJSKOJ DOLINI: / Osuđen je na tri godine zatvora i mora vratiti 1,5 milijun dolara

Image
Foto: izvor: Facebook

Hrvatski poduzetnik Renato Librić, očajnički želeći privući ulagače u svoj startup,

23.12.2018.
12:06
izvor: Facebook
VOYO logo

Izvršni direktor startup tvrtke Bouxtie sa sjedištem u Silikonskoj dolini u Kaliforniji, Renato Librić, osuđen je u SAD na tri godine zatvora te novčanom kaznom od 1,5 milijuna dolara zbog prevare ulagača u poslovanju s njegovom aplikacijom za digitalne poklon-kartice, piše portal The Register. Librić je hrvatski IT poduzetnik koji je preselio u Kaliforniju kako bi ondje razvio svoj startup.

The Register piše kako Librićeva ideja uopće nije bila startupovska jer se njome pokušao ubciti na već postojeće tržište s vrlo niskim maržama, a jedino što je doista novo ponudio bilo je da se njegove poklon-kartice mogu kupiti i personalizirati preko smartphonea. No, posao nije išao dobro i ostao je bez novca, a ulagači u Silicijskoj dolini inzistirali su na tome da prije svoga ulaganja vide stvarne prihode tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lažirao stanje u banci i potpise Upravnog odbora

Budući da je očajnički je želio privući ulagače, odlučio je prikazati svoju tvrtku uspješnijom nego što jest. Krivotvorivši dokumente, prikazao je da mu tvrtka ima dva milijuna dolara u banci, iako je na računu imala tek 7600 dolara. Potom je krivotvorio potpise vlastitog Upravnog odbora kako bi dobio zajam investitora.

Uza sve to, kako bi privukao pažnju investitora, izmislio je i priču o tome kako je u SAD otišao na savjet čuvenog britanskog investitora i biznismena Richarda Bransona. Branson mu je navodno kazao da ima mnogo veću viziju nego što je u Hrvatskoj može ostvariti, te mu savjetovao da ako ima velike ideje i želi promijeniti svijet - novac leži u San Franciscu, odnosno u Silicijskoj dolini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najprije tvrdio da nije kriv, a onda ipak priznao

Na te priče, odnosno krivotovrene dokumente, na koncu je nasjela tvrtka Moose Run iz Las Vegasa uloživši milijun i pol dolara u Librićev startup. No, njegov Bouxtie i dalje se suočavao s istim problemima na tržištu i nije donosio očekivani prihod. Istoga dana kada su ulagači iz Las Vegasa uplatila na račun njegove tvrtke 1,5 milijuna dolara, on je na svoj osobni račun prebacio 130.000 dolara.

Nije dugo trebalo da se prevara razotkrije, piše The Register. Librić je uhićen u svibnju ove godine i optužen za prevaru investitora. Tada je pred sudom tvrdio da nije kriv, ai četiri mjeseca kasnije ipak je priznao krivnju. Osim što mu je presuđeno da mora vratiti 1,5 milijun dolara i odležati tri godine, sudac mu je odredio i trogodišnje razdoblje kušnje po izlasku na slobodu tijekom kojih će, ako opet pokuša učiniti sličnu prevaru, smjesta biti vraćen u zatvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo