AFERA PRODAJE VIŠKA PLINA / HROTE objavio podatke: Pogledajte tko je kupio najviše HEP-ova plina po najmanjoj cijeni u lipnju

Image
Foto: Marko Lukunic/Pixsell

Za jedan cent otišlo je ukupno 1500 megavatsati HEP-ova viška plina u lipnju, a najviše je kupila Ina

14.7.2023.
17:25
Marko Lukunic/Pixsell
VOYO logo

I dalje cure podaci o aferi prodaje plina, a HROTE je objavio tko je i kada te po kojoj cijeni kupovao plin. Za jedan cent otišlo je ukupno 1500 megavatsati HEP-ova viška plina u lipnju, a najviše je kupila Ina potom E.On plin (300 megavatsati) te Geoplin Zagreb i Međimurje-Plin, svaki po 100 megavatsati. Ukupno je pak HEP u lipnju od prodaje viška, koji je iznosio 334.736,94 megavatsati, imao prihod od tek oko tri milijuna eura.

POGLEDAJTE VIDEO: Tko je tu ministar, a tko direktor HEP-a? Našli smo rješenje za novi obračun struje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PPD u lipnju nije bio među kupcima po simboličnoj cijeni, no u travnju jest.

Iz PPD-a su danas objavili kako oni nisu kupovali viškove plina po samo jedan cent za megavatsat, ali ispostavilo se da se to odnosi samo na trgovanje u lipnju. Prema podacima kojima raspolaže N1, po jedan cent je Plinacro prodavao plin 24. lipnja, ali i dva mjeseca ranije, 23. travnja, a tada je kupac bio i PPD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbacuju insinuacije o pogodovanju

U lipnju je PPD kao voditelj bilančne skupine preuzeo 62,95 posto HEP-ovih viškova plina i to po prosječnoj naknadi za dnevno odstupanje od 11,16 eura za megavatsat. Odstupanje PPD je bilo čak -210.715,88 megavatsati, a iznos naknade 2.352.240,15 eura bez PDV-a, piše N1.

Image
DOK PLIN CURI NA SVE STRANE… /

Novinar RTL-a pokušao trgovati po HEP-ovom modelu: 'Može li cijelo pile za euro?'

Image
DOK PLIN CURI NA SVE STRANE… /

Novinar RTL-a pokušao trgovati po HEP-ovom modelu: 'Može li cijelo pile za euro?'

PPD je u lipnju, na tzv. dnevnim aukcijama energije uravnoteženja, preuzeo i 6,7 posto viška plina po prosječnoj cijeni od 4,63 eura, odnosno 3702 megavatsati “negativne energije uravnoteženja”. To je platio oko 17 tisuća eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U današnjem priopćenju, PPD je pak poručio da “u potpunosti odbacuje insinuacije da se u ovome postupku na bilo koji način pogodovalo bilo kojem od 11 voditelja bilančnih skupina".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo