OTVORILA OČI SVIMA / Holy upozorila na veliku nepravdu: 'Da je bila muško o njoj bi bile napisane stotine knjiga. No, eto nije imala visuljak'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Ching Shih je ostala značajna figura u povijesti

7.6.2023.
12:38
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Ching Shih je bila poznata kineska piratkinja koja je živjela u 19. stoljeću. Rođena je kao Shi Yang u Guangdongu, Kina, oko 1775. godine. Postala je poznata kao vođa najveće piratske flote u povijesti. Na nju nas je u srijedu podsjetio Večernji list, a burno je reagirala bivša SDP-ova ministrica i nekadašnja saborska zastupnica Mirela Holy.

Image
UVIJEK POSEBNA I DRUGAČIJA OD SVIH /

Mirela Holy čestitala Hrvatima Praznik rada, ali pazite koju je pjesmu posvetila svima: Ovo je hit!

Image
UVIJEK POSEBNA I DRUGAČIJA OD SVIH /

Mirela Holy čestitala Hrvatima Praznik rada, ali pazite koju je pjesmu posvetila svima: Ovo je hit!

"E, da je bila muško o njoj bi bile napisane stotine knjiga i snimljeno barem desetak filmova. No, eto nije imala visuljak pa nije zaslužila", napisala je na Twitteru, a malo zatim dodala: 'A, osim toga, nije bila bijela....'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ching Shih je, inače, postala piratkinja nakon što ju je zaplijenio Cheng I, poznati pirat i njezin budući suprug. Nakon što je Cheng I umro, preuzela je vodstvo nad njegovom flotom koja je brojala tisuće brodova i stotinjak tisuća pirata. Ching Shih je uspostavila stroga pravila unutar piratske organizacije, uključujući kodeks ponašanja koji je propisivao pravičnost, zabranu krađe od siromašnih i kažnjavanje onih koji su kršili pravila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njena flota je kontrolirala trgovinske rute u Južnom kineskom moru i bila je iznimno uspješna u pljačkanju trgovačkih brodova. Kineska vlada i druge pomorske sile bile su nemoćne protiv njenog moćnog piratskog carstva. Konačno, nakon mnogo godina vođenja piratskih operacija, Ching Shih je 1810. godine pregovorima dogovorila amnestiju s kineskom vladom i povukla se iz piratstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ching Shih je ostala značajna figura u povijesti, ne samo zbog svog izvanrednog uspjeha kao piratkinja, već i zbog svoje sposobnosti vođenja i organiziranja velike piratske flote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

imala iznimno veliku flotu brodova pod svojom komandom. Prema povijesnim izvorima, njezina flota se sastojala od otprilike 1.800 brodova. To uključuje različite vrste brodova, poput džunki i kanua, koji su bili opremljeni za piratske operacije.

Što se tiče broja ljudi u njezinoj floti, procjene variraju. Neki izvori navode da je njezina vojska brojala između 20.000 i 40.000 pirata, dok drugi izvori spominju čak 80.000 ljudi. Bilo kako bilo, bila je to izuzetno velika i moćna vojna sila koja je dominirala nad trgovinskim rutama u Južnom kineskom moru u to vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo