odlične vijesti / Horvat potvrdio: 'U 3. maju će se graditi 5 polarnih kruzera vrijednih 860 milijuna eura'

Na pitanje je li time stavljena točka na agoniju u "3. maju", Horvat kaže da se sada ne bi toliko optimistično izrazio

5.3.2020.
19:55
VOYO logo

Ministar gospodarstva Darko Horvat potvrdio je da je Vlada spremna, pod određenim okolnostima i uz strogu kontrolu, izdati jamstva od 48 posto vrijednosti novih pet polarnihkruzera koji će se za australski Scenic graditi u riječkom škveru 3. maj.

Horvat se u Rijeci sastao s vlasnikom Scenic grupe i čelnicima "3. maja" kako bi dogovorili detalje nove poslovne suradnje vrijedne 860 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram da smo dogovor uspostavili prije desetak dana, istog trenutka kada smo u prostorijama Vlade na neki način prihvatili obostrani interes brodograditelja i naručitelja da u 3. maj investira, rehabilitira škver i gradi sofisticirane brodove, a nakon toga i Vlada, koja s spremna izaći u susret "3. maju", pod određenim okolnostima i uz strogu kontrolu, izda jamstva u omjeru 48 naprama 52, s kojim se uvjetom naručitelj brodova složio", rekao je Horvat.

Smatra da je to fer i korektan paritet, podjela odgovornosti, uz strogi nadzor i dinamiku gradnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit kada će se taj dogovor prisnažiti, najavio je da će to biti istog trenutka kada se dobije zahtjev za prvo jamstvo.

Upitan što to znači za državu, Horvat je rekao: ''Za državu to znači nastavak i kontinuitet brodogradnje u "3. maju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li time stavljena točka na agoniju u "3. maju", Horvat je rekao kako se trenutno ne bi toliko optimistično izrazio.

''Država će napraviti svoje, a menadžment škvera mora napraviti svoje. Bude li dinamike i prilike da se jamstva jedno za drugim ne konzumiraju, istom će dinamikom i država pratiti brodogradnju u "3. maju", kazao je Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo