iskoristili priliku / Horor u Zagrebu: Dok je bio u bolnici, bolesnom starcu promijenili bravu i izbacili ga na ulicu

Image

Starac se, nakon što nije mogao ući u svoj stan zadržao u susjedstvu i spavao na ulici

16.11.2018.
14:43
VOYO logo

Stanari zgrade na adresi Gundulićeva 8 ovih dana strahuju za sudbinu svog susjeda, Darka Požežanca. 

Vlasnica zgrade je Silvija Špoljarić, prema riječima stanara, bivša medicinska sestra. Tijekom jučerašnjeg dana, gospođa Špoljarić je na ulicu izbacila osobne stvari gospodina Darka Požežaneca, inače psihičkog bolesnika, koji prema tvrdnjama svojih susjeda, već tjedan dana živi na ulici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U uznemirujućoj priči koju su otkrili za portal Zagreb.info, stanari tvrde kako je Silvija iskoristila priliku pruženu kad je Požežanac bio u bolnici te zamijenila brave i postavila lokote na ulaznim vratima stana. 

Nesvjestan cijele situacije, Požežanec se zadržao u susjedstvu i spavao na ulici. Njegovi susjedi, ne znaju gdje se trenutno nalazi. Nakon deložacije, za koju navodno nema pravnih temelja, završio je u Vrapču, a prema informacijama susjeda, sada je u stacionaru, na nepoznatoj adresi. U međuvremenu, lutao je susjedstvom. Radi se o starijem čovjeku, socijalnom slučaju, koji psihički nije sposoban braniti vlastita ljudska i građanska prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijela situacija posljedica je  izmjena Zakona o najmu stanova, u čijoj je izradi sudjelovao Željko Uhlir iz HNS-a. Inače vlasnik stanova sa zaštićenim najmoprimcima, Uhlir se našao u sukobu interesa. Izmjenama Zakona o najmu stanova, prethodila je višemjesečna, politička i medijska kampanja, u kojoj se zaštićene najmoprimce prikazivalo kao tobožnje komunističke dobitnike. Stanare se predstavljalo kao ljude koji su nasilno ulazili u tuđe stanove, i sudjelovali u pljački privatne imovine, što je, lako je zaključiti, daleko od svake istine.

U cijelom procesu pod tepih je pometen sukob interesa u kojem su se našli političari, kao i utjecaj pojedinih odvjetnika, koji u ovakvim slučajevima u obliku izbacivanja nevinih ljudi na ulice vide odličnu priliku za zaradu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su izmjene zakona prošle saborsku proceduru, vlasnici su pojačali pritisak na stanare koji najavljuju tužbe Ustavnom sudu, ali i Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

U najtežem položaju su dakako, starije, bolesne i nemoćne osobe. Stanodavci nakon izmjena zakona nemaju strpljenja čekati da država stanarima ponudi alternativni smještaj ili nađe prihvatljivo rješenje za obje strane, pa stoga vrše protuzakonite deložacije stanara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnica zgrade Silvija Špoljarić nije odgovarala na telefonske pozive portala Zagreb.info. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo