HOLDING SPREMA UDAR NA DŽEPOVE ZAGREPČANA: / Za odvoz otpada plaćat će u prosjeku dvostruko, neki i trostruko više nego dosad

Image
Foto: PIXSELL

Ako se prihvati novi prijedlog cjenika odvoza komunalnog otpada, Zagrepčani će od travnja plaćati uslugu odvoza otpada u prosjeku dvostruko više nego do sada

17.1.2019.
9:20
PIXSELL
VOYO logo

Prema novom cjeniku Zagrebačkog holdinga, Zagrepčani bi uslugu odvoza komunalnog otpada od travnja mogli plaćati u prosjeku dvostruko više nego do sada. Kako piše Jutarnji list, ako se usvoji novi cjenik, neke bi kategorije kućanstva mogle plaćati i više od tri i pol puta veće mjesečne naknade.

Riječ je o trećoj verziji prijedloga cjenika pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada iz prosinca prošle godine. Iako je Vijeće za zaštitu potrošača grada Zagreba odbilo dati suglasnost i na taj posljednji prijedlog cjenika, njihovo mišljenje nije obvezujuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fiksni i varijabilni dio naknade

Kako piše Jutarnji list, prema tom cjeniku, ako se usvoji, kućanstva u gradu Zagrebu plaćat će fiksni dio, tj. naknadu za obveznu minimalnu javnu uslugu te varijabilni dio cijene, tj. naknadu za pražnjenje, koja će u ukupnoj cijeni prosječno činiti 31,6 posto konačnog iznosa.

Fiksni dio bez PDV-a, koji će se plaćati neovisno o tome proizvodi li kućanstvo otpad, iznosit će 56,41 kunu mjesečno za klasična kućanstava, a samačka kućanstva plaćat će 45,13 kuna mjesečno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječno će zagrebačko kućanstvo u stambenoj zgradi plaćati 46,08 kuna više nego prije (bez PDV-a). Prema izračunu Holdinga, u pitanju je prosječno povećanje cijene od 97,8 posto, koje je i dalje manje povećanje od onoga u Rijeci, Varaždinu ili Rovinju.

Kategorija kućanstva koja će najgore proći

Pritom, najgore će proći potrošači koji žive u stanovima veličine 33,4 četvorna metra i oni s četiri člana kućanstva, jer će se njima, prema izračunu Holdinga, cijena odvoza smeća povećati 3,6 puta. I dok su dosad u prosjeku mjesečno izdvajali 27,8 kuna za odvoz smeća, ako se prihvati prijedlog od travnja će plaćati 102,17 kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peteročlana kućanstva, koja žive u stanovima veličine 56,96 kvadrata, plaćat će 2,7 puta skuplju naknadu za odvoz smeća, četveročlana kućanstva u istoj će kvadraturi plaćati 2,4 puta višu cijenu, a tročlana 2,1 put.

Dvočlana kućanstva koja žive u 36,4 kvadrata 2,6 puta više, dakle umjesto 30,45 kuna, plaćat će prosječno 79,29 kuna mjesečno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kućama od 40-ak kvadrata odvoz otpada plaćat će se umjesto 33,6 kune, 79,58 kuna bez PDV-a za jedno pražnjenje tjedno, a kućanstva u kućama od 150 kvadrata cijena odvoza otpada u prosjeku će narasti 17 posto, sa 67,6 na 79,5 kuna mjesečno.

Povećanje broja zaposlenih

Razlozi tako velikog povećanja cijena, Holding vidi u potrebi velikog ulaganja u infrastrukturu, povećanje broja zaposlenih zbog povećanja posla te nabava i distribucija vrećica za odlaganje biorazgradivog otpada i prikupljanje plastike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za 2019. godinu Čistoća planira povećati broj zaposlenih za 421 radnika. Razlog tome je djelomično i što Čistoća zbog novog načina prikupljanja i naplate odvoza otpada, očekuje više reklamacija tako da treba osnovati novu službu za reklamacije i službu za utvrđivanje ugovorenih kazni, piše Jutarnji list.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo