MINISTAR RADA / Hoće li Vlada produžiti mjeru zamrznutih cijena? Piletić u RTL-u Danas: 'To ovisi...'

Ministar Marin Piletić u RTL-u Danas govorio je o mjerama sa zamrtnutim cijenama

31.10.2022.
19:48
VOYO logo

O sve skupljim troškovima života u studiju s ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem u RTL-u Danas razgovarala je Ivana Brkić Tomljenović.

Na pitanje kada se očekuje smirivanje stanja što se tiče poskupljenja, Piletić je odgovorio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se toga tiče, nitko ne može prognozirati kada se može očekivati pad inflatornih pritisaka. Međutim, sve najave najavljuju da bi se u 2023. inflacija mogla ispuhati. Vlada je jesenskim paketom mjera pružila jednu sigurnost i tijekom jeseni i zime da inflatorni pritisci barem po pitanju režija ne poskupi"

Na pitanje hoće li Vlada ići s novim subencijama, ministar je odgovorio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada će pratiti razvoj situacije kao što je dosad intervenirali. Imamo spreman plan B, danas smo jasno kod potpisivanja sindika rekli da pregovore nastavljamo pregovore u 9. mjesecu 2023. Ako inflacija ili bilo što pogorša gospodarsku i ekonomsku situaciju sjest ćemo i reagirati kao dosad", kazao je.

Image
šećer, brašno... /

Zašto su mali trgovci prvo povukli, a zatim vratili 'zamrznute' artikle na police? 'Dobili smo pojašnjenje...'

Image
šećer, brašno... /

Zašto su mali trgovci prvo povukli, a zatim vratili 'zamrznute' artikle na police? 'Dobili smo pojašnjenje...'

O produženju mjere sa zamrznutim cijenama prehrambenih proizvoda:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To ovisi kakva će cijena tih proizvoda biti u tom trenutku. Mi u kontinuitetu o tome razgovaramo. Vidite da cijenu goriva na dvotjednoj razini reguliramo, prema tome sve ovisi o situaciji. Nećemo sigurno biti ti koji ćemo gledati, a ne vidjeti što se događa na hrvatskom tržištu i zaštititi, naravno, standard građana."

Na pitanje što će biti s povišicama ako uđemo u recesiju iduće godine, Piletić odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa i danas je premijer jasno komunicirao i projicirao da će rast biti veći nego što smo predvidjeli. Očekujemo gospodarski rast, ali ne u ovakvom postotku kao što je bio 2022., još manji onaj koji je bio rekordne 2021. godine. Vidjeli ste da je rast bio 13 posto prema zadnjim podacima Državnog zavoda za statistiku. Jasno smo danas rekli, 6+2, nitko ne indeksira ni plaće ni mirovine unaprijed. Ovih 2 posto od 1. travnja jamac je da je Vlada ozbiljan pregovarač i da na taj način želi umanjiti bojazan kod svih sindikata da nećemo u bilo kakim izvanrednim okolnostima ponovno sjesti za stol"

Na pitanje kada će na snagu stupiti režim neradnih nedjelja, Piletić je odgovorio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatski sabor ima još pred sobom obvezu izglasati, to će ovisiti o saboru. Nadam se da će do kraja godine zakon stupiti na snagu jednako kao što pripremao da izmjene i dopunu Zakona o radu stupe na snagu s 1. siječnja. Odluku Ustavnog suda ne mogu prejudicirati. Mislim da je ovo dobar balans. Između poslodavaca, sindikata i Vladinog prijedloga. Riječ je o političkoj odluci gdje želimo jamčiti nedjelju koju ćete provesti sa svojim obiteljima", rekao je Piletić pa na pitanje znači li to da oni koji odbiju raditi neće dobiti otkaz rekao da će "to biti jedna od izmjena zakona o radu koju planiramo predstaviti saboru"

Prije nekoliko dana objavili smo priču o čistačici koja radi svaku drugu nedjelju i za to je plaćena 15 kuna. Pitali smo ministra Piletića misli li da je to fer?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da nije fer. U tom smislu želimo definirati koliko taj rad nedjeljom treba biti plaćen više. Dosadašnjim Zakonom o radu kaže se da rad nedjeljom treba biti plaćen više, ali nije postavljen minimum.Idemo ispraviti nepravdu, idemo definirati koliko se onim ljudima koji trebaju raditi nedjeljom bez kojih ljudi ne mogu jednostavno funkcionirati, idemo definirati. To će biti rezultat i socijalnog dijaloga s poslodavcima i sindikatima. Imate tu stavku u određenim kolektivnim ugovorima gdje se rad nedjeljom plaća od 30 posto na više, međutim zakon ne smije ići u onom segmentu da propiše više od onog što je postignuto kolektivnim ugovorom. Sjest ćemo za stol vrlo brzo", kazao je Piletić.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo