Hoće li se ponoviti prošla godina i velike količine snijega na moru?

Iako nismo imali bijeli Božić i Novu godinu, snijeg će ponovno zabijeliti Hrvatsku.

6.1.2013.
20:54
VOYO logo

Jutros je najhladnije bilo u Gospiću i Pazinu, gdje su zabilježena 2 Celzijeva stupnja, dok je najtoplije bilo na Hvaru, koji je grijalo ugodnih 12 stupnjeva.

Iz HAK-a javljaju da su kolnici mjestimice mokri ili vlažni, te skliski u Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Moguća je poledica na cestama u gorju, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temperatura će danas na kopnu biti uglavnom od -1 do 5 stupnjeva, a na Jadranu od 10 do 14°C. Navečer će jače zahladiti.

Snijeg će sutra navečer padati u Slavoniji, Podravini i Zagorju, a kiša sa snijegom očekuje se i na zagrebačkom području. Na kopnu će mjestimice biti slabih oborina na granici kiše i snijega koje se negdje mogu smrzavati na tlu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stratwarming ponovno napada?

U stratosferi su trenutačno izrazito visoke temperature. Taj se fenomen zove stratwarming, a nakon njega obično slijedi ekstremna hladnoća.

Zbog tog je fenomena lani pao snijeg na Jadranu, pa su Splićani bili u potpunom kolapsu, a meteorolozi procjenjuju da bi se prošlogodišnja jaka zima iz istog razloga mogla ponoviti. Naime, u petak i subotu u cijeloj su zemlji izmjerene neuobičajene temperature za ovo doba godine – uglavnom su prelazile 
15 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temperatura raste i u stratosferi, čak i na sjeveru Europe i Arktiku. Meteorolozi kažu da je zbog toga moguće stvaranje jake sibirske anticiklone, koja bi izazvala rascjep u polarnom vrtlogu te polarni zrak potjerala južnije – prema nama i to kroz sljedećih desetak dana, pišu 24sata.

U tom bi slučaju snijeg pao i u Dalmaciji, baš kao i u veljači lani. Snijeg je već u nedjelju pao ponegdje u gorju, a temperature će od četvrtka u unutrašnjosti biti u minusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike