mi smo otvoreni za izbjeglice / Hoće li Mađarska odluka o podizanju zida utjecati na Hrvatsku?

U Hrvatsku ne bi trebalo doći 747 izbjeglica iz Sirije kako se najavljivalo. Broj bi se trebao reducirati na oko 500, no više ćemo znati nakon odluke Europskog vijeća sljedeći tjedan. No, brojeve bi mogao pomrsiti zid, odnosno četiri metra visoka ograda koju Mađarska planira graditi na granici sa Srbijom. To bi još veći broj izbjeglica moglo preusmjeriti u Hrvatsku

18.6.2015.
18:44
VOYO logo

Azilanti iz Nigerije, Somalije, Eritreje, ali uglavnom iz Sirije, u Hrvatskoj traže utočište i sigurnost. Zaštitu je u Hrvatskoj zasad dobilo tek 150 ljudi, većina je samo u prolazu, na putu za bogatije zemlje. 

Image
EK poručila mađarskoj /

'Tek smo nedavno srušili zidove u Europi i ne bismo trebali podizati nove'

Image
EK poručila mađarskoj /

'Tek smo nedavno srušili zidove u Europi i ne bismo trebali podizati nove'

U Europu stiže sve više izbjeglica, Hrvatska mora prihvatiti dio. Koliko će doći, znat će se na sjednici Europskog vijeća sljedeći tjedan

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vi znate da se pojavila brojka od 747 izbjeglica, ta brojka će biti revidirana za 20-25 posto", kazao je Branko Sočanac iz vladinog Ureda za ljudska prava i nacionalne manjine.

Za oko 500 novih izbjeglica ima mjesta, ako ne u hotelu Porin, tada će izbjeglice dobiti kontejnere iz Gunje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, vijest o namjeri Mađarske da sagradi zid na granici sa Srbijom, kako bi spriječili ulaz novih izbjeglica, mogla bi još veći broj preusmjeriti u Hrvatsku. Ministar unutarnjih poslova tvrdi da se to neće dogoditi.

"Hrvatska je uspjela balkansku rutu skrenuti s našeg područja, živa je, ali ne ide sredinom, okreće se prema Albaniji, Grčkoj i Italiji", tvrdi ministar Ranko Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što se događa u Mađarskoj s tim zidom - to će biti dodatni problem za RH i možda novi priliv, ali mi ne očekujemo toliki jer je 75 do 80 posto samo prolazilo", istaknuo je Branko Sočanac.

Srpski premijer Vučić na mađarsko ograđivanje burno je reagirao i dogovorio sastanak s Orbanom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za što je Srbija kriva? Za krizu u Siriji, zbog sukoba Islamske države, Kurda? Srbija je samo tranzitna zemlja, oni nisu ušli kroz Srbiju, već kroz teritorij EU - kroz Bugarsku i Grčku", naglasio je srpski premijer Aleksandar Vučić.

Sagradila Mađarska zid ili ne - Hrvatska se mora pripremiti za dolazak novih izbjeglica. Oni koji su im ovih dana kroz Tjedan izbjeglica dali priliku i razgovarali s njima, uvjerili su se da  među njima nema velikih razlika - tek kulturne raznolikosti i društvenog bogatstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo