Hoće li Kukuriku oboriti rekord u kršenju obećanja?

21.12.2011.
8:38
VOYO logo

"Spajanjem graditeljstva s resorom zaduženim za prostorno planiranje i zaštitu prostora dobivamo situaciju u kojoj ponovno isto ministarstvo izdaje građevinske dozvole i kontrolira zakonitosti u prostoru, čime se otvara područje izrazitog sukoba interesa i pogodovanja građevinskim lobijima. Udruge za zaštitu okoliša i prostora (Zelena akcija, Zelena Istra, Pravo na grad, Eko - Kvarner, Srđ je naš) pozivaju mandatara i čelnika Kukuriku koalicije gospodina Zorana Milanovića da održi predizborno obećanje dano u Planu 21, tj. da prilikom strukturiranja sastava i ustroja nove Vlade osigura da resor prostornog uređenja bude sastavni dio Ministarstva zaštite okoliša, a ne Ministarstva graditeljstva", poručuje se u priopćenju iz Zelene akcije.

Napominju da su udruge za zaštitu okoliša i prostora više puta tijekom vladavine HDZ-a upozoravale kako je ustroj Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva nefunkcionalan i kako više pridonosi interesima građevinskog lobija, a ne zaštiti okoliša i prostora. Kažu i kako su čak 52 udruge iz cijele Hrvatske kritizirale stanje u zaštiti okoliša i prostora te tražile odvajanje tih sastavnica od graditeljstva, te je Kukuriku koalicija prihvatila tu argumentaciju i u Plan 21 stavila sljedeći tekst:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetnik na obećanje iz Plana

"Zaštitu okoliša, prirodnih dobara i prostora u Republici Hrvatskoj držimo važnim političkim i razvojnim pitanjem kojem ćemo posvetiti odgovarajuću pozornost u organizacijskom i provedbenom sadržaju naših politika. Stoga ćemo uspostaviti funkcionalno ministarstvo s objedinjenim resorom zaštite prirode, prostora i okoliša. Resor će djelovati u partnerskom odnosu s udrugama civilnoga društva i uz poticanje javno-privatnog partnerstva u realizaciji projekata iz područja zaštite okoliša, ponajprije na području otpada i otpadnih voda."

"Međutim, u medijima su se pojavile informacije kako će u HNS-ovo Ministarstvo graditeljstva biti uvršten i resor prostornog uređenja, što je u izravnoj suprotnosti predizbornom obećanju Kukuriku koalicije sadržanom u Planu 21. Ukoliko se to i obistini prilikom formiranja nove Vlade narednih dana, bit će to brzinski rekord u kršenju predizbornog obećanja što će narušiti i mogućnost partnerskog odnosa s udrugama civilnog društva najavljenog u 6. poglavlju o politici zaštite okoliša, prirode i prostora u Planu 21", zaključuje se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo