Hoće li Josipović otkriti tajnu Tuđmanovog sefa?

Najskriveniji sef na Pantovčaku, onaj Franje Tuđmana u predsjedničkoj sobi za odmor, nije uspio otvoriti čak niti Stjepan Mesić u dva svoja mandata.

3.3.2010.
13:16
VOYO logo

arti-201002230608006U strogoj tajnosti neposredno nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana šestero bliskih Tuđmanovih suradnika na zatvorenom sastanku donijelo je odluku o sudbini oko dva milijuna njemačkih maraka, novcu čiji su se izvodi bankovnih računa nalazili u jednom od nekoliko predsjednikovih sefova na Pantovčaku. Riječ je o sredstvima koja je Tuđman za svoje troškove godinama dobivao iz iseljeništva preko posebnog instituta – Reda predsjednikovih vitezova.

Bio je to fond preko kojega je Tuđman skupljao novac, a iseljenici su, zauzvrat, dobivali diplome o zlatnom, srebrnom ili brončanom viteškom redu. Vitezom se postajalo nakon uplate od tisuću maraka na poseban račun, a diplomu je potpisivao predsjednik osobno. Kada je Tuđman umro, njegovi suradnici sastali su se kako bi odlučili što s onim što je nađeno u glavnom sefu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sadržaja te tajne, čuvane deset godina, novinari Globusa došli su istraživši sve Tuđmanove sefove, i to nakon izjave Stjepana Mesića da u svojim dvama mandatima nije uspio otvoriti samo jedan od njih, posljednju tajnu s Pantovčaka, iz doba prvog hrvatskog predsjednika.

Naime, Mesić se požalio kako ga nije uspio otvoriti jer mu nitko nije dao ključ, a rekao je da ga sadržaj sefa nije previše ni zanimao, te je mislio da je ključ kod obitelji Tuđman, s kojom je bio u vrlo lošim odnosima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sef je ostao neotvoren, ne zna se uopće tko ima ključ kojim bi se mogao otključati, a novi predsjednik Ivo Josipović, zatečen medijskom pričom o tajnovitom sefu, najavio je da ga on namjerava otvoriti kada već to nitko prije nije učinio.

Globus piše kako se najvjerojatnije radi o privatnim bilješkama Franje Tuđmana, te da je riječ o jednoj vrsti šifriranog dnevnika, tako da su ga mogli čitati samo on i njegova supruga Ankica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201002190176006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo