HOĆE LI HRVATSKU PREPLAVITI STRANCI? Ukidaju se kvote za uvoz radnika: / Sindikati u panici da će se time zaustaviti rast plaća

Image
Foto: PIXSELL, Goran Kovačić

Novim zakonom predviđa se ukidanje kvota za uvoza stranih radnika

6.11.2019.
8:59
PIXSELL, Goran Kovačić
VOYO logo

Ukidaju se godišnje kvote za uvoz stranih radnika koje je do sada određivala Vlada, tako da će poslodavci će ubuduće strane radnike zapošljavati na temelju testa tržišta rada koji će provoditi Hrvatski zavod za zapošljavanje, a u nekim zanimanjima uvoz stranih radnika će biti u potpunosti liberalizirati, ovisno o procjeni Upravnog vijeća HZZ-a, piše danas Večernji list.

Prema nacrtu novog Zakona o strancima, koji je u javnom savjetovanju od prošlog tjedna, područna služba HZZ-a će provjeriti ima li u svojim evidencijama nezaposlenih osoba koje udovoljavaju zahtjevima poslodavca. No test tržišta se neće provoditi za sezonske radnike u poljoprivredi, kao ni za ona zanimanja za koja Upravno vijeće zaključi da nije nužan - a to su ona zanimanja koja nedostaju a ne mogu se nadomjestiti migracijama u zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslodavac neće moći uvoziti radnike ako se se protiv njega vodi postupak zbog neisplate plaća, ako je u likvidaciji ili mu je račun blokiran dulje od 30 dana, te ako ne plaća poreze ili nema zaposlenih. Propisano je i da udio stranaca u ukupnom broju zaposlenih kod jednog poslodavca ne smije biti veći od jedne trećine.

Razumna mjera

U vremenu prilagodbe na novi zakon, tijekom prvih mjeseca iduće godine odobrit će se navodno privremena kvota za zapošljavanje stranih radnika. Večernji list doznaje u Hrvatskoj udruzi poslodavaca da se za 2020. godinu predlaže privremena kvota od 81.600 radnika. Nakon potpunog otvaranja austrijskog tržišta poslodavcima od iduće godine bit će još teže zadržati domaće radnike i strane sezonce, tako da je ukidanje kvota razumna mjerom, smatraju u HUP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stoga podržavamo što je Vlada prihvatila našu inicijativu da se zakon o strancima predstavi kroz redovnu proceduru kako bi se pravodobno proveo proces prilagodbe sustava i dionika", rekao je šef HUP-a Davor Majetić koji upozorava da bi provjera poslodavaca mogla donijeti nova administrativna opterećenja.

Image
DRAMATIČAN MANJAK RADNIKA U HRVATSKOJ: /

Ne može ih se više naći ni u BiH i Srbiji, turizam i građevinarstvo spašavat će nam Azijci

Image
DRAMATIČAN MANJAK RADNIKA U HRVATSKOJ: /

Ne može ih se više naći ni u BiH i Srbiji, turizam i građevinarstvo spašavat će nam Azijci

Zaustavljanje rasta plaća?

Protiv liberalizacije uvoza strane radne snage su sindikati koji se boje da bi novi zakon mogao zaustaviti rast plaća te da će samo ubrzati odlazak domaćih i kasnije uvezenih radnika, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takvu politiku odobravale su sve vlade, jer se dugoročno računalo na radnike iz susjednih zemalja. No taj je bazen sada presušio pa nove radnike koji će raditi za nisku plaću tražimo u Ukrajini i Bangladešu dok se nitko više ne pita zbog čega u tim zanimanjima nema dovoljno radnika", rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo