Grad prikupio sredstva / Hoćemo li plaćati vožnju pokretnim stepenicama? Direktorica Importannea: 'Mi to nećemo financirati'

Građanima, očekivano, ne pada napamet plaćati dodatne troškove u gradu u kojem već plaćaju najveći prirez u državi

20.8.2018.
19:49
VOYO logo

Može ih se nazvati žilom kucavicom pothodnika kod zagrebačkog Glavnog kolodvora. Dnevno preko pokretnih stepenica prođe više od 350 tisuća ljudi, no posljenja tri mjeseca oni moraju običnim stepenicama jer su pokretne - nepokretne.

I tako stoje u kvaru zbog neslaganja Grada Zagreba i Uprave Centra oko toga tko ih treba popraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada vide znak da su pokretne stepenice u kvaru uobičajeni prolaznici tek u bradu promrmljaju neku opasku, no oni kojima penjanje i spuštanje klasičnim stepenicama predstavlja problem, poput roditelja koji guraju kolica s djecom, itekako su ljuti.

"Katastrofa. Tu vučem kolica svaki dan po pet, šest puta", kazao nam je Sven iz Zagreba. - "Za mene bezobrazno. Gledajte koliko je nas starih ljudi, a tu su sve autobusi. Tu vam prolaze i mamice mlade isto s bebama", ističe Helena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stepenice, koje vode do šoping centra, ali i ZET-ova autobusnog terminala, radile su 24 godine 24 sata na dan, no zbog kvara su zaustavljene početkom lipnja. Teret njihova popravka na kraju bi mogao pasti na leđa građana.

"Ono o čemu možemo razmišljati jest da eventualno naplaćujemo neki drugi prolaz prema pothodniku. Sve opcije su otvorene", kazala nam je Nevenka Zečević, direktorica Importanne centra d.o.o.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No tvrdi kako ne planiraju naplaćivati pokretne stepenice. Teško je uopće i zamisliti kako bi to izgledalo, a tom "drastičnom" najavom čini se, samo žele "probuditi" Grad da podijele trošak novih stepenica.

"Po nekim ponudama koje smo dobivali cijena sanacije je oko milijun i pol kuna. Ne smatramo da samo mi trebamo financirati zato što kažem da je to javno-prometna površina. Dakle trebao bi se i Grad uključiti", kaže direktorica Importanne centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građanima, očekivano, ne pada napamet plaćati dodatne troškove u gradu u kojem već plaćaju najveći prirez u državi.

"To je grozno tu što se radi. Stepenice nam žele još naplatiti. Na kraju krajeva, pa što ćemo plaćati još? Ovaj zrak što dišemo?", kazala nam je Milka iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi se nekako snađu, a invalidi nikako jer rampe ondje nema. Nije lako ni konobarima do terasa. "Ne mogu ni izbrojati koliko puta dnevnom idem gore-dolje. To je više od 200, 300 puta", otkriva nam konobar Matej.

Tek nakon našeg upita očitovali su se i iz Grada. Kažu da će, zbog neodržavanja stepenica od strane Importanne centra, a koje su godinama oni financirali, Grad samostalno pokrenuti postupak popravka, za što su osigurana proračunska sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo