HND PREKORIO GLOBUS ZBOG TEKSTA O AFERI HOTMAIL: / 'Ta tvrdnja implicira da je Index de facto produžena ruka ruskih hakera'

Image
Foto: Pixsell

Globus je, doduše s upitnikom i uskličnikom na kraju tvrdnje, implicirao da je Index produžena ruka ruskih hakera, ocjenjuje HND

17.5.2018.
13:51
Pixsell
VOYO logo

'Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje olako i neodgovorno dovođenje u vezu informacija objavljenih na internetskom portalu Index s navodnim aktivnostima ruskih hakera', stoji u priopćenju HND-a kojeg potpisuje potpredsjednik Denis Romac.

Naime, tjednik Globus 18. svibnja je izašao s naslovnicom na kojoj je stajalo 'Martinu Dalić srušili ruski hakeri!?'. HND ocjenjuje kako ta tvrdnja, premda popraćena upitnikom, implicira da je portal Index de facto prodiužena ruka ruskih hakera. 'Time se tom portalu zaslužnom za razotkrivanje tajnih autora lex Agrokor i njihovih suspektnih poslovnih aranžmana u procesu restrukturiranja te korporacije imputira da je tek oruđe u službi ruskih interesa', navodi HND.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema relevantne argumentacije

'Teza pritom nije argumentirana bilo kakvom relevantnom indicijom, a kamoli dokazom koji bi je opravdao. Tekst iz kojeg je naslov izvučen ne sadrži ništa osim proizvoljnih spekulacija, a pritom uopće nije kontaktiran novinar Indexa Ilko Ćimić, koji je otkrića o tajnoj elektroničkoj prepisci objavio', priopćio je HND te podsjetio kako portal Index temeljitije i sustavnije od većine mainstream medija istražuje pozadinu donošenja lex Agrokor, njegove autore i unosne poslovne aranžmane.

Puka nagađanja

'Objava tajne e-mail prepiske bivše potpredsjednice vlade Martine Dalić kruna je ustrajnog istraživačkog rada novinara Indexa o slučaju Agrokor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legitimno je propitivati način na koji je elektronička komunikacija bivše potpredsjednice vlade procurila u javnost. To propitivanje, međutim, mora biti temeljeno na relevantnim informacijama, a ne pukim nagađanjima koja su u funkciji odvraćanja pažnje s temeljne teme – što se događalo i događa u procesu pisanja lex Agrokor i njegove provedbe. Primarna zadaća medija je razotkrivati informacije od javnog interesa koje moćni žele sakriti, a ne skretati pažnju javnosti s bitnog na periferno difamirajući medij koji je važne informacije o slučaju Agrokor objavio ili ih tek namjerava objaviti', zaključuje HND.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo