GOVOR MRŽNJE / HND osuđuje prijetnje smrću članovima Vijeća za elektroničke medije

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Govor mržnje i nasilje u javnom prostoru već je dulje vrijeme u porastu, na što HND neprestano upozorava

24.12.2018.
14:40
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) oštro osuđuje prijetnje smrću članovima Vijeća za elektroničke medije, koje su uslijedile nakon što je Vijeće donijelo odluku o kažnjavanju govora mržnje prema migrantima u emisiji 'Bujica' od 6. studenoga 2018. privremenim oduzimanjem koncesije televizijama koje su je emitirale, te poziva nadležna tijela da što prije pronađu i procesuiraju počinitelje tih kaznenih djela.

Govor mržnje i nasilje u javnom prostoru već je dulje vrijeme u porastu, na što HND neprestano upozorava, a mete napada najčešće su pripadnici manjina, drugi i drugačiji, ali i naše kolegice i kolege novinari, kojima se prijeti zbog njihova rada, ističe HND u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HND stoga izražava žaljenje zbog činjenice da Vijeće za elektroničke medije, kao nezavisno regulatorno tijelo, nije češće koristilo mehanizme kojima raspolaže te sustavno sankcioniralo govor mržnje u elektroničkim medijima.

HND također zahtijeva da se svaka prijetnja shvati ozbiljno, da se ne relativizira i da se nedvosmisleno osudi, a posebice s najviših političkih razina, stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo