NEKI TRENDOVI NEĆE VAM SE SVIDJETI / HNB objavio što se događa s kamatnim stopama za stambene kredite i prekoračenjem na karticama

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Najniži prosjek kamatnih stopa u siječnju iznosio je 2,89%, a odnosio se na eurske stambene kredite, te je kod njega zabilježen trend rasta u drugoj polovini 2022.

1.3.2023.
11:41
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Statistički pokazatelji kamatnih stopa kreditnih institucija za najvažnije vrste kredita odobrenih kućanstvima i nefinancijskim poduzećima većinom pokazuju trend rasta od druge polovice 2022., s izuzetkom kredita temeljem prekoračenja po transakcijskim računima i kredita odobrenih po kreditnim karticama, kod kojih se nastavlja višegodišnji trend smanjenja prosjeka njihovih kamatnih stopa, navodi se u novom HNB-ovom Statističkom priopćenju o kamatnim stopama kreditnih institucija za siječanj 2023.

Statistički pokazatelji kamatnih stopa kreditnih institucija za najvažnije vrste kredita odobrenih kućanstvima i nefinancijskim poduzećima većinom pokazuju trend rasta od druge polovine 2022., s iznimkom kredita na temelju prekoračenja po transakcijskim računima i kredita odobrenih po kreditnim karticama, kod kojih se nastavlja višegodišnji trend smanjivanja prosjeka kamatnih stopa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Borba s inflacijom /

Stambeni krediti u Hrvatskoj jeftiniji nego u ostatku EU-a: Ulaskom u eurozonu došlo je do jedne promjene

Image
Borba s inflacijom /

Stambeni krediti u Hrvatskoj jeftiniji nego u ostatku EU-a: Ulaskom u eurozonu došlo je do jedne promjene

Kod glavnih kategorija kredita odobrenih kućanstvima u siječnju 2023. najviši prosjek kamatnih stopa zabilježen je za nenamjenske i ostale eurske kredite, koji je iznosio 5,36%, što je najviša razina ovog prosjeka od siječnja 2019. Najniži prosjek kamatnih stopa u tom mjesecu iznosio je 2,89%, a odnosio se na eurske stambene kredite, te je kod njega također zabilježen trend rasta u drugoj polovini 2022.

S druge strane, nastavio se višegodišnji trend smanjivanja prosjeka kamatnih stopa kod kredita na osnovi prekoračenja po transakcijskim računima, koji je u siječnju 2023. iznosio 5,30%, kao i kod kredita po kreditnim karticama, kod kojih je prosjek kamatnih stopa u istom mjesecu iznosio 4,78%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detaljnije možete pročitati u HNB-ovom izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo