NEPRIHVATLJIVA RJEŠENJA / HLK: Zakon o zdravstvenom osiguranju neće financijski stabilizirati zdravstvo: Evo što predlažu

Image

Nastavkom neodrživog planiranja zdravstvenih troškova Komora vidi i u prijedlogu državnog proračuna za 2023. u kojem se za jednu petinu smanjuju materijalni troškovi u zdravstvu, a koji uključuju i troškove za energiju i materijal, a cijene su značajno porasle, te lijekovi i medicinski materijal

16.11.2022.
15:50
VOYO logo

Hrvatska liječnička komora (HLK) prijedlog izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju ocijenila je nedostatnim i nezadovoljavajućim jer time neće financijski stabilizirati zdravstvo te predlaže realne cijene i novi model ugovaranja zdravstvenih usluga.

Komora ističe kako predložene promjene zakona ne uvode realne cijene usluga, ne uređuju novi model ugovaranja tih usluga, ne uzimaju u obzir vremensko-kadrovske normative tj. potrebne izvršitelje i vrijeme za provođenje medicinskih postupaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također donose i neka neprihvatljiva rješenja poput isključivanja predstavnika liječnika i drugih zdravstvenih struka, tj. komora iz procesa donošenja tzv. košarice zdravstvenih usluga.

Image
tragičan slučaj /

HLK i HUBOL prozvale Karačić da smrt rodilje iskorištava za samopromociju

Image
tragičan slučaj /

HLK i HUBOL prozvale Karačić da smrt rodilje iskorištava za samopromociju

"Nužno je da HZZO prestane samostalno određivati cijene zdravstvenih usluga jer to u pravilu rezultira nemogućnošću velike većine bolnica da stvarne troškove svedu u maštovito niske 'procjene' troška HZZO-a", rekao je u srijedu predsjednik HLK-a Krešimir Luetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri tome je naveo kako ne stvaraju bolnice gubitke, nego HZZO postavlja neodrživo niske cijene koje ne pokrivaju stvarni trošak zdravstvene usluge.

"Zadržavanjem takvog lošeg modela planiranja, financiranja i plaćanja zdravstvenih usluga jednostavno nije moguće financijski stabilizirati sustav", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komora je stoga predložila osnivanje neovisnog tijela koje će određivati cijene zdravstvenih usluga.

U njemu bi sudjelovali predstavnici osiguravatelja, bolnica, domova zdravlja, privatnih ugovornih ordinacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te drugih pružatelja usluga te HLK, druge zdravstvene komore, kao i predstavnici Ministarstva zdravstva i udruga pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednako je važno da se sa sustava povijesnih limita kao načina plaćanja bolnica prebacimo na plaćanje prema učincima i ishodima, uz primjereno razdoblje prilagodbe", objasnio je Luetić.

Također, HLK zabrinjava da najviši predstavnici zdravstvene administracije samo konstatiraju postojanje problema kod financiranja, a ne nude njegovo sustavno rješavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavkom neodrživog planiranja zdravstvenih troškova Komora vidi i u prijedlogu državnog proračuna za 2023. u kojem se za jednu petinu smanjuju materijalni troškovi u zdravstvu, a koji uključuju i troškove za energiju i materijal, a cijene su značajno porasle, te lijekovi i medicinski materijal.

Između ostalog, HLK se oštro protivi isključivanju zdravstvenih komora iz procesa definiranja opsega zdravstvenih usluga na koje pacijenti imaju pravo u sklopu obveznog zdravstvenog osiguranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo