'BIT ĆE VAM SUĐENO' / Poruke koje su osvanule pored zdravstvenih ustanova uznemirile liječnike: Zatražili su zaštitu policije

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Hrvatska liječnička komora (HLK) zatražila je reakciju policije nakon što su se u blizini zdravstvenih ustanova pojavili plakati koji pozivaju na nasilje naspram liječnika

13.12.2021.
14:53
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Ispred zgrade Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) u Bjelovaru održan je u subotu prosvjed protiv covid potvrda koji je je ubrzo prerastao u antivakserski protest. Pritom su prosvjednici snimili cijeli događaj te ga objavili na društvenim mrežama. U videu se jasno vidi kako nekolicina prosvjednika vrijeđa liječnicu zaposlenu pri HZJZ-u te pozivaju nasilje.

Zbog cijelog slučaja oglasila se i Hrvatska liječnička komora (HLK) koja je pozvala na reakciju i Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP). Pritom se pitaju što je MUP učinio po pitanju sankcioniranja pojedinaca koji su vrijeđali i prijetili liječnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na to da ovo nije prvi takav slučaj i da je sličnih verbalnih napada i prijetnji spram liječnika bilo i ranije, Hrvatska liječnička komora zatražila je od Ministarstva unutarnjih poslova informaciju o tome kako su okvalificirali ovo protuzakonito ponašanje prosvjednika te hoće li po završetku kriminalističkog istraživanja podnijeti kaznenu prijavu", stoji u priopćenju HLK-a.

Image
JE LI MOGUĆE?! /

Maleni dječak promovira referendum Mosta protiv covid potvrda, građani bijesni: 'Kako vas nije sram'

Image
JE LI MOGUĆE?! /

Maleni dječak promovira referendum Mosta protiv covid potvrda, građani bijesni: 'Kako vas nije sram'

Sporni plakati

No to nije jedina situacija na koju upozoravaju iz Komore. Naime, u nekoliko gradova diljem Hrvatske pojavili su se plakati koji pozivaju na "odgovornost" liječnika, Plakati su osvanuli u blizini brojnih zdravstvenih ustanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tekstu pod naslovom "Upozorenje" stoji kako će liječnicima i medicinskim sestrama da će im biti suđeno i da će "odgovarati“ zbog provođenja cijepljenja protiv COVID-19.

Osim liječnicima, "upozorenje" je poslano i vijećnicima, gradonačelnicima i lokalnim stožerima kako imaju ovlasti ukinuti obvezo nošenja zaštitnih maski, ali i covid potvrda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: HLK

Poruka u blizini zdravstvenih ustanova

HLK je na reakciju pozvao i Državno odvjetništvo (DORH) da procjeni ima li elemenata kaznenih djela.

"Komora ove plakate smatra nedopustivim, očitim činom pritiska, uznemiravanja i poticanja na nasilje i mržnju prema zdravstvenim radnicima te poziva policiju i državno odvjetništvo da procijene postoji li u njima elemenata kaznenih djela, kako bi se izbjegla daljnja radikalizacija te moguće nasilje spram zdravstvenih radnika”, priopćili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo