HHO / pred raspadom zbog sukoba oko Josipovića i Hlo

18.1.2010.
8:49
VOYO logo

Nakon što je Hrvatski helsinški odbor reagirao na navodni utjecaj Ive Josipovića na njegovo gostovanje u Dnevniku Hrvatske televizije, te upozorio kako predsjednik države ne smije utjecati na uređivačku politiku javnog medija, "duhovi" te organizacije ponovno su se uskomešali.

Točnije, iz HHO-a su istupila dvojca članova – Krešimir Dolenčić i Branimir Pofuk. A kuloari u međuvremenu "bruje" o tome kako će njihovih sljedbenika biti još.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branimir Pofuk je ostavku, kako je kazao, podnio na sjednici Izvršnog odbora, na kojoj se zbog HTV-a odvijala "kraća diskusija". Nakon sjednice je, kaže, HHO obavijestio da izlazi i iz organizacije.

"Apsolutno se ne slažem s izjavom HHO-a, a osobito s naglascima koji su usmjereni na Ivu Josipovića", kaže Pofuk dodajući kako je priopćenje izašlo bez ikakve rasprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam to doživio kao nepovjerenje i manipulaciju Ivana Zvonimira Čička", pojašnjava Pofuk način na koji je predsjednik HHO-a poslao priopćenje.

Čičak: Pofuk je u sukobu interesa

Čičak, pak, tvrdi kako je Pofuku poslao materijal o HRT-u, no da se on o njemu nije izjasnio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada je četvero članova dalo svoj pristanak, a glas predsjednika se broji dvostruko, imao sam većinu i priopćenje sam poslao", pojasnio je svoj postupak.

No, Čičak nam je ispričao kako je "kraća diskusija" na Izvršnom odboru, koju je spomenuo i Pofuk, bila poprilično oštra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam upozorio da nije dužnost predsjednika države da se petlja u uređivačku politiku medija, a Pofuk mi je na to uzvratio kako od novog predsjednika očekuje da počisti medije. Nisam od njega zatražio ostavku, ali sam mu tada kazao da mu s takvim stavom nije mjesto u HHO-u", pojašnjava Čičak ističući ujedno kako je Branimir Pofuk u sukobu interesa jer mu supruga Lela Knežević radi na Hrvatskoj televiziji te da ga je nedavno ugostila u emisiji Hrvatska uživo u kojoj je govorio o Josipoviću.

Dodaje kako Knežević vodi pravi boj s Hloverkom Novak-Srzić, te da je to još jedan od razloga zbog kojeg Pofuk uopće ne bi smio raspravljati o pitanjima Hrvatske televizije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolenčić: Nemam vremena za HHO

I dok se između Čička i Pofuka vodi prava "bitka", situacija s Krešimirom Dolenčićem je mirnija. Ivan Zvonimir Čičak kaže kako mu je Dolenčić najavio svoj izlazak iz HHO-a i prije no što su uputili priopćenje HTV-u. Svoj potez je obrazložio razlozima osobne prirode.

Slično objašnjenje Dolenčić je dao i za net.hr. Kazao je kako je dosta neaktivan u posljednje vrijeme te da se zbog privatnih razloga, ali i obima posla u kazalištu nema vremena angažirati u HHO-u, u koji je, pojašnjava, ušao kako bi se bavio problematikom vezanom uz djecu. Ondje je, pak, dodaje, "uvučen u politiku kojom se uopće ne bavi", te stoga smatra kako bi bilo bolje da umjesto njega u toj organizaciji sjedi netko "tko će taj posao obavljati bolje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Dolenčić se osvrnuo i na priopćenje vezano uz Josipovića i HTV.

"Kako se kolega Pofuk lijepo izrazio, nisam bio upoznat s temeljnim tonalitetom tog priopćenja. A s priopćenjem se i ne slažem. Previše je toga... ovaj je rekao ono pa nije, onaj ovo pa nije i tako dalje... da bi se jedna ozbiljna organizacija mogla suglasiti s time", pojašnjava Dolenčić, za kojeg Čičak tvrdi da je sudjelovao u Josipovićevoj kampanji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipović tražio Šprajca, a ne Čuljak-Šelebaj

Podsjetimo, u spornom priopćenju, koje je upućeno Programskom vijeću Hrvatske televizije, HHO je pozvao Vijeće HRT-a da zaštiti svoje urednike i novinare od utjecaja politike i provede istragu o navodnom primjeru zloporabe političke moći, a koji se tiče novoizabranog predsjednika Josipovića.

Josipović je, prema njihovom mišljenju, svoje sudjelovanje u Dnevniku uvjetovao time da s njim razgovara Zoran Šprajc, a ne Dijana Čuljak-Šelebaj. Miando Mrsić tu je informaciju demantirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201001170117006 arti-201001150674006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo