HGK UOČI VALENTINOVA OBJAVIO ZANIMLJIVE PODATKE: / Uvoz ruža porastao je gotovo dvostruko, cvijeće do nas prevaljuje vrlo dalek put

Image
Foto: Pixsell

Većina cvijeća na EU tržište stiže iz Kenije, Etiopije, Ekvadora i Kolumbije pa je vrlo vjerojatno da se i u našim cvjećarnama mogu pronaći ruže iz tih egzotičnih destinacija

13.2.2020.
20:54
Pixsell
VOYO logo

Uvoz ruža prošle je godine porastao sa 376 tisuća eura u siječnju na 639 tisuća eura u veljači, a Hrvatska gospodarska komora sličan tren očekuje i ove godine.

"Uvoz ruža prošle je godine porastao sa 376 tisuća eura u siječnju na 639 tisuća eura u veljači", stoji u priopćenju kojeg je medijima poslala HGK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim uvoza ruža, rasto je i ukupni uvoz rezanog cvijeća s 8,1 milijuna eur na 10,6 milijuna, odnosno 30 posto. Uz ruže najviše se uvozilo rezano cvijeće za bukete i ukradse.

No, paralelno s rastom uvoza Hrvatska bilježi pad izvoza ruža i cvijeća općenito. Tako smo od siječnja do kraja listopada 2019. izvezli ruža u vrijednosti od 186.000 eura ili 15 posto manje nego u istom periodu u 2018. (220.000 eura). Najviše izvozimo u Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez obzira što je uzgoj cvijeća vrlo razvijen u Nizozemskoj, EU uveze deset puta više rezanih ruža nego što ih izveze, pokazuju podaci Eurostata.

Većina cvijeća na EU tržište stiže iz Kenije, Etiopije, Ekvadora i Kolumbije pa je vrlo vjerojatno da se i u našim cvjećarnama mogu pronaći ruže iz tih egzotičnih destinacija, zaključuje HGK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo