politika krivac za sve / Heroina Imunološkog zavoda: 'Ovo je preokret koji cijelo vrijeme prizivamo! Nekima treba duže da shvate'

Gostujući u RTL Direktu sindikalna povjerenica Sindikata EKN-a u Imnuloškom zavodu Lidija Jagarinec naglasila je kako vjeruje da je za cijelu ovu agoniju kriva politika i kadroviranje te dodala kako je Imunološki zavod od strateškog nacionalnog interesa

28.7.2015.
22:42
VOYO logo

Vlada je nakon gotovo dvije godine otezanja odlučila Imunološki zavod proglasiti javnom ustavnom pa će se ono bitno za zdravlje nacije zadržati pod kapom države.
Iako nisu primili četiri plaće, 200 radnika Imunološkog ne skriva sreću, ali ipak čekaju  četvrtak i formalnu odluku.

Gostujući u RTL Direktu sindikalna povjerenica Sindikata EKN-a u Imunološkom zavodu Lidija Jagarinec ponovila je kako vjeruje da je za cijelu ovu agoniju kriva politika i kadroviranje te je dodala kako je Imunološki zavod od strateškog nacionalnog interesa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije godine neumorno zastupate svoje kolege i svoju tvrtku. Je li ovo pobjeda?

Naravno da jest. S obzirom da sam se jako puno opekla na svemu vezanom uz Imunološki zavod, ipak bih, uz dužno poštovanje prema svima, sačekala sjednicu Vlade da to postane konačna odluka. Naravno da sam presretna jer to je svjetlo na kraju tunela, ali ono nije od vlaka nego od sunca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je Vladi trebalo dvije godine da shvati da je Imunološki ipak strateško poduzeće?

Ne znam, nekim ljudima treba više puta ponavljati da shvate. Mijenjale su se i vlade. Možda je to posljedica toga da nismo dovoljno jasno govorili. Ja sam se zadnje dvije godine trudila približiti problematiku od malih ljudi, koji su odmah shvatili, do vlasti, koji su sada to shvatili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je proglašen stečaj, Vi ste optužili politiku i za kadroviranje i za loše odluke, posebice HNS, koji je imao rukovodeće ljude u poduzeću da ga žele raskomadati i uništiti. I dalje vjerujete da su tu bili pozadinski interesi?

Jesu sigurno. Vrlo vjerojatno se radi o tome da su im podijelili karte, ne mogu to drugačije objasniti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislite da je isto bilo i s pokušajem privatizacije?

Jest. Jednostavno drugog objašnjenja nemam. Više puta sam rekla - to su sve podružnice EKN-a, našeg sindikata - i INA i Petrokemija i Imunološki zavod. Bojim se da su to bili neki uvjeti za ulazak u Europsku uniju. Daj Bože da sam u krivu i da me netko opovrgne, ali vjerujem da nije vrijedno žrtvovati nešto što su strateški nacionalni interesi. Prvenstveno, trebamo znati da Imunološki zavod provodi preventivu, a zatim i liječenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto u ovoj priči sada nema više ministra gospodarstva koji se dugo predstavljao kao čovjek koji će riješiti problem?

To ćete morati pitati ministra Vrdoljaka. Bili smo na sastanku i bilo nam je rečeno da će se u tom smjeru ići. Ako ništa drugo, u svibnju ove godine sindikat EKN-a je tražio da se Imunološki zavod izmjesti iz kategorije B u kategoriju A strateških društava. Dakle, da budemo razvojno društvo i da smo izuzeti od prodaje. Naravno, ovo je preokret koji cijelo vrijeme prizivamo. Moram se zahvaliti vama medijima. Pozdravljam ovu odluku Vlade i ako ona bude donesena u četvrtak možemo reći da imamo dobru vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo