HEP SA 600.000 KN SPONZORIRAO 'GENERALA', A SAD TUŽI VRDOLJAKOVA SINA: / 'Predmet je u tijeku, ne možemo sada iznositi detalje'

Image
Foto: HRT/Pixsell

HEP je 2017. i 2018. financirao seriju General, redatelja Antuna Vrdoljaka, sa 600.

7.2.2020.
19:16
HRT/Pixsell
VOYO logo

Nakon što se, zahvaljujući prošlotjednom otkriću net.hr-a, doznalo da je HEP velikodušno sponzorirao seriju "General" sa 600.000 kuna, isplivali su novi detalji cijelog slučaja. U upravi te državne kompanije, naime, odlučili su krajem prošle godine tužiti AMV produkciju, tvrtku u vlasništvu Marka Vrdoljaka, sina redatelja serije Antuna Vrdoljaka, doznaju Novosti.

Image
SAMO HEP JE GENERALU DAO 600.000 KUNA: /

Serija s kojom se sprda Hrvatska dobila je gomilu vaše love. Evo računice...

Image
SAMO HEP JE GENERALU DAO 600.000 KUNA: /

Serija s kojom se sprda Hrvatska dobila je gomilu vaše love. Evo računice...

HEP tek jedan od sponzora

Upravo je toj tvrtki HEP 2016. i 2017. isplatio novac za seriju opravdavši se kako su "umjetnost i kultura među najvažnijim su područjima ulaganja HEP-a u zajednicu i važan vid društveno odgovornog poslovanja. Sukladno načelu odgovornog gospodarenja, svi ugovori sadrže elemente koji osiguravaju vidljivost brenda. Na taj način, sponzorstva su u funkciji snaženja krovnog brenda s pozitivnim učinkom na tržišni položaj društava HEP grupe."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HEP je bio samo jedan od sponzora Generala. HRT, na kojem se serija i prikazivala, dao je 9,6 milijuna kuna, HAVC 4,2 milijuna kuna, Grad Zagreb oko 1,8 milijuna kuna, a Ministarstvo obrane s nepoznatim iznosom te ustupanjem vojne tehnike.

AMV produkciju tužio dakle HEP, a račun im je blokirala tvrtka Car Fleet Management (CFM) koja se bavi dugoročnim iznajmljivanjem poslovnih vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari Novosti pokušali su doznati jesu li tužba i blokada u vezi s "Generalom", ali ni u HEP-u ni u CFM-u nisu željeli odgovoriti.

"S obzirom da je predmet u tijeku, ne možemo iznositi detalje", poručili su iz HEP-a,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blokade i dugovanja

Prema financijskom izvješću za 2018. tvrtka bez zaposlenih AMV imala je gubitak od 168.000 kuna.

Niti druga produkcijska kuća u vlasništvu Vrdoljakovih, Kiklop film, nije u puno boljoj situaciji. Nju žele ovršiti Eos Matrix, tvrtka za naplatu potraživanja i Turizam Petrčane, na čijem se području snimao film General.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još od ranije od redatelja serije i filma Antuna Vrdoljaka, nekoliko glumaca te koproducent Slaven Knezović, Josip Siladi s tvrtkom Grim film koja je iznajmila kamere te Mario Ivezić i njegova tvrtka Moj film zadužena za scenografiju, traže ukupno nešto manje od dva milijuna kuna. Sam Vrdoljak je rekao da nikome nije dužan i da će sve isplatiti, dok se Marko i Andrija Vrdoljak nisu izjasnili o stanju u svojim tvrtkama.

Bez odgovora zašto su financirali seriju

Iako je net.hr HEP precizno upitao zašto su se odlučili dati novac i još posebno oglašavati uz seriju na HRT-u odgovorili su samo zbirnim brojkama. I otkrili da su oni pritom poslovali s tvrtkom AMV produkcija d.o.o. u vlasništvu Andre i Marka Vrdoljaka. “Kroz program sponzorstava i donacija HEP je za film General 2016. i 2017. godine odobrio ukupno 600.000 kuna. Ugovorna strana je Tvrtka AMV produkcija d.o.o.”, navedeno je u odgovoru iz HEP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za dokumentarni serijal o predsjedniku Franji Tuđmanu koji su proizveli Gordan Malić i Miljenko Manjkas, HEP je tvrtki Intermedia grupa (u vlasništvu bračnog para Manjkas) 2019. odobrio 80 tisuća kuna, odgovoreno nam je iz HEP-a.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo