NE IDE DRUGAČIJE / HEP će podići milijardu kuna kredita za kupnju plina, a što će biti s cijenama goriva? Vlada čeka zatvaranje burzi

Ministar gospodarstva najavio je da od naftnih kompanija očekuje da podnesu teret poskupljenja

3.6.2022.
20:29
VOYO logo

Vlada će se ipak zadužiti kako bi osigurala opskrbu energentima u Hrvatskoj, a to neće ići bez zaduživanja pa je HEP-u dala jamstva za dva kredita do milijardu eura. 600 milijuna eura ide za osiguravanje ugljena, električne energije, plina i toplinske energije, javlja RTL.

“Ne znači da će biti iskorišteno 600 milijuna eura. To je odobrenje da HEP može ući u razgovor s bankama kako bi imali taj novac na raspolaganju da u svakom trenutku mogu osigurati opskrbu energentima u našoj domovini”, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HEP će tražiti još 400 milijuna eura kredita za punjenje skladišta plina Okoli. U tijeku su pripreme za jesen koja bi mogla biti krizna. 

Image
PUN SPREMNIK 750 KUNA!? /

Idući tjedan nas čeka brutalan rast cijena goriva? Dizel navodno poskupljuje za gotovo jednu kunu po litri, a crno se piše i benzincima

Image
PUN SPREMNIK 750 KUNA!? /

Idući tjedan nas čeka brutalan rast cijena goriva? Dizel navodno poskupljuje za gotovo jednu kunu po litri, a crno se piše i benzincima

Plenković smiruje paniku

“Trenutak da smo otporni, da je gospodarstvo snažno, da je nezaposlenost nikad manja, zaposlenost nikad veća, da imamo potrebe na tržištu rada za brojnim zaposlenicima tijekom turističke sezone koja prema najavama ministrice Brnjac djeluje jako dobro i trebala bi biti čak i bolja nego lanjska”, rekao je premijer Andrej Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče eksplozije cijena goriva, Plenković je najavio da će Vlada reagirati u ponedjeljak. Podsjetimo, za utorak je najavljeno poskupljenje od gotovo kunu po litri goriva. Za benzin se predviđa poskupljenje od 70, a za dizel čak 90 lipa po litri. Uredba o maržama i trošarinama bit će donesena nakon analiza i zatvaranja burzi. 

Konkretan izračun imat će sutra

“Dok god nije cijeli tjedan završen, ne može se govoriti o preciznoj cijeni, danas je cijena malo pala u odnosu na jučer. Čekamo, imat ćemo sutra konkretan izračun. Nema smisla govoriti o nekim predikcijama kad će se vrlo brzo zatvoriti trgovanje”, kaže ministar gospodarstva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako gorivo doista poskupi onoliko koliko je najavljeno, neće biti dovoljno smanjivanje trošarina već i intervencija u marže. 

INA je u prvom kvartalu 2022. ostvarila neto dobit od 596 milijuna kn. To je devet posto više nego u istom razdoblju 2021. PETROL Grupa ostvarila je dobit od 244 milijuna kuna, što je 17 post više. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Filipović zato očekuje i njihov doprinos rješavanju krize. “Očekujemo da svi sudjeluju u tom procesu i da gospodarski subjekti u određenoj mjeri pridonesu toj situaciji, na način da imaju razumijevanja”, poručio je.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo