ČOVJEK ZA SPECIJALNE ZADATKE / Ovo je bilo baš mučno za slušati: Kako nadbiskup Hranić zna u kojem trenutku pedofil više nije opasan za djecu?

Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Iako je zataškavanje svećeničke pedofilije najgori poznati primjer Hranićeve dobrohotnosti prema svećenicima koji grubo krše zavjete i zakone, praksa pokazuje da je itekako sklon opraštati onima koji se ogriješe o zakone crkve i države

23.3.2023.
13:36
Dubravka Petric/PIXSELL
VOYO logo

O kako je mučno bilo slušati đakovačko-osječkog nadbiskupa Đuru Hranića dok se pokušavao obraniti od optužbi da je štitio svećenika Zlatka Rajčevca optuženog za pedofiliju i spolno zlostavljanje djece. Ama baš ni u jednom trenutku nadbiskup Hranić nije pokazao trunke iskrenog kajanja ili žaljenja što je Rajčevcu dozvolio da ostane svećenik u Sotinu i nakon što je bilo posve jasno da je župnik seksualni predator. Time je žrtve izložio daljnjoj traumatizaciji, a ostalima jasno poručio da pedofili u njegovoj nadbiskupiji uživaju zaštitu.

Štoviše, činilo se kako ga najviše zabrinjava 'zaštita dostojanstva' svećenika optuženog za pedofiliju, koji je u međuvremenu i preminuo, ali ne i zaštita dostojanstva i zdravlja njegovih žrtava. Tome u prilog ide i Hranićeva tvrdnja kako Rajčevca nije maknuo iz župe jer bi mu time 'srušio cijeli svijet', a procijenio je i da je Rajčevac u vrijeme kad je Hranić saznao za njegove zločine nad djecom, više nije bio u stanju raditi stvari kakve je radio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što nadbiskup Hranić zna o pedofiliji i traumama žrtava?

Kako je nadbiskup Hranić kvalificiran za procjenu je li netko u stanju počiniti zločin ili nije? Kako nadbiskup Hranić zna u kojem trenutku pedofil više nije opasan za djecu? I zašto mu je jedan svećenik zlostavljač važniji od pet zlostavljanih ministrantica? Što nadbiskup Hranić zna o pedofiliji i traumama koje žrtve pedofila proživljavaju?

Svećenika Rajčevca za života je vukovarski sud optužio za zlostavljanje pet maloljetnica, ali suđenje nikad nije održano. Samo u jednom slučaju zlostavljanje je trajalo punih devet godina, a počelo je od žrtvine devete godine. Kako je otkrio novinar Novosti Hrvoje Šimičević, župljani Sotina još su 2016. Hraniću prijavili da Rajčevac bludničio nad ministranticama i to u razdoblju od čak 10 godina, ali umjesto da svećenika optuženog za pedofiliju istog trena makne iz župe, on ih je s oltara optužio da ga kleveću. Tek će nakon 14 mjeseci Hranić o svemu obavijestiti DORH, a dok je trajala policijska istraga, Rajčevcu će produžiti svećenički mandat, iako je imao sve uvjete za redovno umirovljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanost je utvrdila da su seksualno zlostavljana djeca u čak 13 puta većem riziku da će počiniti samoubojstvo od djece koja su proživjela druge vrste trauma poput gubitka roditelja ili teškim nesreća. S patnjom i traumama žive do kraja života; osjećaju sram, krivnju, bespomoćnost, bezizglednost, osjećaju se obilježeno, stigmatizirano i neprihvaćeno. Sve ono što nadbiskup Hranić, čini se, nije u stanju osjetiti. Čak ni kad javnost dozna da je štitio svećenika optuženog za pedofiliju.

Čovjek za specijalne zadatke

Osim što štiti svećenike optužene za pedofiliju, nadbiskup Hranić je i jedan od istaknutih homofoba među hrvatskom svećeničkom elitom i jedan od onih koji žene smatra drugotnima; izraziti je protivnik mogućnosti da istospolni parovi udomljavaju djecu, a pamtimo i da je izrazio razumijevanje za nasilje nad gejevima koji „svoje sklonosti prakticiraju u javnosti“. Uz to je žestoki protivnik Istanbulske konvencije te jedan od ključnih ljudi Katoličke crkve u Hrvata kad je riječ o borbi za zabranu abortusa, zabrane rada nedjeljom i zadržavanja vjeronauka u školskom kurikulumu. I čovjek za specijalne zadatke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je 2020. godine đakovačko-osječki nadbiskup interventno išao na Dugi otok kako bi smirio don Tomislava Vlahovića koji se sukobio sa stanovnicima Salija jer u vrijeme najgore koronakrize nije želio zatvoriti crkvu, već je držao mise, s oltara otvoreno propovijedajući kako je cijela priča o pandemiji velika urota i prijevara. Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza 2020. proslavio je isticanjem HOS-ove zastave na župnu kuću.

U tu je župu 2018. stigao nakon velikog skandala koji je kao policijski kapelan priredio Zadarskoj nadbiskupiji. Mještani Benkovca tada su ga prijavili kako ih zaustavlja u prometu u svom osobnom automobilu, ali s policijskom palicom, lažno se predstavljajući kao policajac Policijske uprave šibensko-kninske. Tvrdili su i da im je prijetio batinama i privođenjem ne budu li se ponašali u skladu s njegovim naredbama. Sve je završilo podizanjem optužnice i dekretom biskupa Vojnog ordinarija da se Vlahović, kao tadašnji župnik u Perušiću kod Benkovca, razriješi službe u MUP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema nepravomoćnoj presudi, don Tomislav proglašen je krivim za lažno predstavljanje i zlouporabu ovlasti, ali nije dobio kaznu nego moralnu osudu i premještaj u Sali. Tamo će nastaviti svećeničku službu, a izvanredne intervencije nadbiskupa Hranića nastavit će po starom, uvjeravajući vjernike da onaj tko vjeruje u Isusa ne može dobiti koronu. Tek nakon toga će biti poslan na poduži odmor.

Itekako je sklon opraštati onima koji se ogriješe o zakone crkve i države

Iako je zataškavanje svećeničke pedofilije najgori poznati primjer Hranićeve dobrohotnosti prema svećenicima koji grubo krše zavjete i zakone, praksa pokazuje da je itekako sklon opraštati onima koji se ogriješe o zakone crkve i države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župnika iz Sikirevaca Stjepana Šumanovca koji je imao seksualnu aferu s udanom mještankom, brzo je poslao na odmor i duhovnu obnovu na Pašman, ali ga je jednako brzo premjestio u drugu župu, pa je Šumanovac danas svećenik u Selcima Đakovačkim. Kad je župnik u Gradištu pokraj Županje Alojzije Asić uskratio primanje hostije troje djece s posebnim potrebama, Hranić je njegovo ponašanje oštro osudio i smijenio ga, ali ostavio ga je da radi u istoj župi.

Hranić, nažalost, nije ni prvi ni jedini hrvatski nadbiskup koji nema nimalo empatije za žrtve i koji je svojim drugovima svećenicima spreman prijeći preko svega, pa čak i preko zlostavljanja djevojčica. Dok god Josip Bozanić bude prvi čovjek crkve u Hrvata, teško da se Hraniću bilo što loše može dogoditi, osim u slučaju da se papa Franjo odluči uzeti ga za primjer kako prolaze visokorangirani svećenici koji štite pedofile. Možda to bude iskra koja će i u hrvatskoj Katoličkoj crkvi zapaliti plamen dubinskih promjena koje se očekuju kad Papin reformator od kojeg Kaptol već strepi, koadjutor Dražen Kutleša jednom preuzme žezlo zagrebačkog nadbiskupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Net.hr-a.

Image
'NE ZNAM, NISAM ČUO, NEMAM POJMA...' /

Nikog se ne smije isključiti iz mjera, ali neke se može isključiti iz nekih mjera: Ma, nema veze, bit će carskog mesa

Image
'NE ZNAM, NISAM ČUO, NEMAM POJMA...' /

Nikog se ne smije isključiti iz mjera, ali neke se može isključiti iz nekih mjera: Ma, nema veze, bit će carskog mesa

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču