VUČIĆ KAO ZADNJA OSOBA S KOJOM SE TREBA PRIČATI O POMIRENJU: / 'On dok hoda po Hrvatskoj - misli da je u Srbiji'

Image
Foto: PIXSELL

'Vučić je posljednja osoba s kojom bi se trebalo razgovarati o pomirenju.

13.2.2018.
7:49
PIXSELL
VOYO logo

Kuća se ne gradi od krova već od temelja. Ustvrdio je to jučer u HRT-ovoj emisiji Otvoreno bivši potpredsjednik Vlade iz redova HDZ-a Andrija Hebrang pojašnjavajući na taj način da Hrvatska i Srbija moraju prvo riješiti sva ona pitanja koja Aleksandar Vučić izbjegava kako bi se potom rješavala i ostala. Obrazlažući svoju tezu, Hebrang je kazao kako mnogi ističu primjer Njemačke i Francuske, podsjećajući kako se Njemačka prvo ispričala Francuskoj pa potom platila ratnu odštetu da bi na tim temeljima gradile odnose koje te dvije zemlje danas imaju.

Image
VUČIĆ NAKON RAZGOVORA S KOLINDOM NABROJIO PROBLEME KOJE SU RIJEŠILI PA HRVATIMA PORUČIO: /

'Vidio sam transparente u Zagrebu... Ja nisam četnik!'

Image
VUČIĆ NAKON RAZGOVORA S KOLINDOM NABROJIO PROBLEME KOJE SU RIJEŠILI PA HRVATIMA PORUČIO: /

'Vidio sam transparente u Zagrebu... Ja nisam četnik!'

Također je ustvrdio kako je Vučić posljednja osoba s kojom bi se trebalo razgovarati o pomirenju. "On dok hoda po Hrvatskoj - misli da je u Srbiji", rekao je Hebrang.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dogovora se opet dogovorili da će razgovarati

Andrea Metelko Zgombić, državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova, koja je nazočila razgovorima hrvatskog premijera i predsjednika Srbije, ali i predsjednice RH, kazala je kako su se tema iz prošlosti ipak dotaknuli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dogovor o tome da ćemo sklopiti ugovor kojim ćemo na kraju nadoknaditi štetu za uništenu, oštećenu i nestalu imovinu postignut je još 1996. godine i obje države su obvezne po tome postupati. Nakon današnjeg susreta predsjednika Vučića s premijerom Plenkovićem, postignuta je suglasnost da će se o tome razgovarati", kazala je Metelko Zgombić.

Okretanje budućnosti

Predstavnik srpske zajednice u Hrvatskoj DejanMihajlović, inače potpredsjednik SDSS-a i načelnik općine Krnjak, govorio je o položaju te nacionalne manjine. Pritom je kazao kako činjenica da Srbi imaju svoje predstavnike u parlamentu i da su u Vladi ne jamči da će im biti riješena pitanja i da će imati dobar položaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da su neka domaćinstva i dalje bez struje i da su pojedine općine nakon rata ostale devastirane bez kadrovskih resursa, a da proces revitalizacije tih područja teče vrlo sporo.

Mihajlović je također tvrdio kako se dva naroda trebaju okrenuti sadašnjosti i budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Loš položaj Hrvata u Srbiji

O položaju Hrvata u Srbiji govorio je Slaven Bačić. "Dijele u gospodarskom smislu one probleme koje ima cijela Srbija", rekao je Bačić. Problem predstavlja iseljavanje stanovništva i velika nezaposlenost. Posebice na lokalnoj razini, zapošljavanje je stranačka stvar, praktički se zapošljavaju samo oni koji su članovi vladajuće stranke", kazao je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Loš položaj Hrvata u Srbiji, smatra Bačić, posljedica je devedesetih godina kada su brojni od njih odande strahujući pobjegli. Također ističe da se mnogi devedesetih nisu ni izjašnjavali kao Hrvati iz straha pa se tako ni ne zna točan broj prema popisu stanovništva, jer su bili ili nacionalno neopredjeljeni ili Jugoslaveni.

Kao problem je istaknuo i to što Hrvati nemaju svoje predstavnike u lokalnoj, pokrajinskoj i središnjoj vlasti pa samim time i ne sudjeluju u donošenju političkih odluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manjinski predstavnici u zakonodavnoj vlasti trebaju biti predmet dogovora Zagreba i Beograda, smatra Čedomir Jovanović. Ne mislim da je to nerješiv problem i nije točno da je u našim međusobnim odnosima sve tako crno, rekao je Jovanović. Kazao je kako je danas čuo dovoljno ohrabrujućih poruka, a susret dvoje predsjednika ocijenio važnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo