jednoglasne odluke / HDZ: 'Zdravko Marić je kandidat za mandatara nove vlade, Orešković je samo tehnički premijer'

Zdravko Marić dobio je potvrdu predsjedništva HDZ-a i pristao je preuzeti dužnost predsjednika Vlade

13.6.2016.
15:33
VOYO logo

Predsjedništvo HDZ-a jednoglasno je donijelo odluku da se predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću izglasa nepovjerenje u Hrvatskom saboru, a da je mandatar HDZ-a za sastav nove Vlade Zdravko Marić, izjavili su u ponedjeljak nakon sjednice Predsjedništva glavni tajnik stranke Domagoj Milošević i ministar financija Zdravko Marić.

HDZ se odlučio za Marića kao kandidata, rekao je Milošević ustvrdivši da će HDZ za tu odluku imati 76 ruku u Hrvatskom saboru. Također je dodao da bi Orešković, nakon što više ne uživa podršku HDZ-ovih zastupnika, trebao sam ponuditi ostavku. 
Marić je izjavio kako je na Predsjedništvu rekao da je počašćen odlukom da bude mandatar za sastavljanje nove Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svjestan sam momenta u kojem živimo i u kojem se nalazi naša država i treba nam politička i financijska stabilnost. Svima nam je u interesu da se stvari stave u red i mir", izjavio je Marić.

Podsjetimo, u hotelu Panorama u 15 sati danas počela je sjednica Predsjedništva HDZ-a, na kojoj trebaju donijeti odluke o tome kako se postaviti u aktualnoj političkoj krizi, odnosno konkretizirati strategiju rušenja premijera Tihomira Oreškovića i okupiti novu parlamentarnu većinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
danas predsjedništvo stranke /

Karamarko još uvijek ne želi potvrditi da ima 76 ruku u Saboru: 'Izbori su zadnje što HDZ želi'

Image
danas predsjedništvo stranke /

Karamarko još uvijek ne želi potvrditi da ima 76 ruku u Saboru: 'Izbori su zadnje što HDZ želi'

Na sastanak je stigao i potencijalni budući mandatar, a aktualni ministar financija, Zdravko Marić koji je rekao kako će izjave medijima dati nakon sjednice.

"Neću vam ništa reći. Pitajte neimenovane izvore", kazao je ministar kulture Zlatko Hasanbegović, za kojeg navodno neće biti mjesta u novoj vladi, ako se ona oformi u režiji HDZ-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

(Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL)

U tijeku su i pregovori s manjim strankama i zastupnicima nacionalnih manjina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko novinarima u ponedjeljak nije želio reći ima li HDZ u Hrvatskome saboru 76 glasova, koliko je potrebno za sastavljanje nove većine bez Mosta, no poručio je kako su izbori zadnje što HDZ želi.

Na pitanje novinara je li njegova stranka prikupila 76 glasova, koliko je potrebno u Saboru za opoziv premijera Tihomira Oreškovića i imenovanje novog mandatara Zdravka Marića, Karamarko je odgovorio da su izbori zadnje što on i HDZ žele. Na ponovljeno pitanje odbio je reći ima li njegova stranka 76 potrebnih glasova, dodajući kako ne želi kvariti neke dobro odrađene poslove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijevremeni izbori za njega su veliki gubitak vremena, novca i energije.

"Hrvatska nema vremena za ove političke igre, za ovaj politički folklor koji nije dobar", ocijenio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo