HDZ / vabi Tuđmanove da se vrate pod okrilje stranke

Nakon gotovo deset godina loših odnosa, napokon bi moglo doći do pomirenja između vodstva HDZ-a i obitelji Tuđman.

6.12.2010.
15:17
VOYO logo

Da su iskaznice već pripremljenje potvrdio je glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić.

"Između obitelji Tuđman i HDZ-a nije bio najkvalitetniji odnos međusobnog uvažavanja, ali to vrijeme je iza nas. Mislim da smo na putu drukčijeg odnosa s obitelji Tuđman. Po meni, oni nisu nikad prestali biti članovi HDZ-a, a oni su i sami rekli da nisu izašli iz stranke. Članovi HDZ-a se nikad nisu odrekli lika, djela ni programa svog prvog predsjednika i utemeljitelja i ne vidim razloga zašto bi drukčije postupali prema njegovoj obitelji", rekao je Bačić za Vjesnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor u petak je na susretu s čelnicima i članovima zagrebačke stranačke organizacije najveći pljesak dobila na samom kraju govora kad je kazala da je HDZ pismom pozvao obitelj svog utemeljitelja i prvog hrvatskog predsjednika da se 10. prosinca pridruži vodstvu stranke prigodom polaganja vijenaca i paljenja svijeća na Tuđmanovu grobu povodom 11. godišnjice njegove smrti.

Obitelj Tuđman još se nije izjasnila o HDZ-ovu pozivu, ali su u stranci svjesni neugodnosti koje je ta obitelj doživjela, zbog čega treba određeno vrijeme da se odnosi normaliziraju. Stoga su u HDZ-u oprezni, pa ne žele unaprijed prognozirati hoće li odgovor biti pozitivan ili negativan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi obitelji Tuđman kritički su govorili o politici HDZ-a pod vodstvom Ive Sanadera smatrajući da je stranka odstupila od svojih temeljnih načela i odrekla se svog utemeljitelja. Konačan raskid dogodio se 2004. kad su Ankica Tuđman i njezina djeca Stjepan i Nevenka izbrisani iz HDZ-a s obrazloženjem da nisu obnovili članstvo.

Prijašnjih godina događalo se da se obitelj Tuđman i stranačko izaslanstvo mimoilaze pokraj Tuđmanova groba i da organiziraju odvojene mise zadušnice, što je ostavljalo neugodan dojam na brojne građane koji za Tuđmanov rođendan ili godišnjicu smrti posjećuju Mirogoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za loš odnos s obitelj Tuđman Andrija Hebrang krivi Sanadera.

"Sanader nije znao cijeniti doprinos obitelji Tuđman njegovom ukupnom djelu. Zbog sitnih razmimoilaženja on je sazidao zid između obitelji Tuđman i HDZ-a. Mislim da je došlo vrijeme da se to ispravi. Osobno sam uvijek održavao odnose s njima, zidao sam most prema njima i mislim da je sad došlo vrijeme da on bude pušten u promet", izjavio je Hebrang.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ankica Tuđman nije štedjela Sanadera u svojim istupima, kao ni u memoarima Moj život s Francekom objavljenima 2006. godine, dok je prema Jadranki Kosor bila suzdržana.

Vezani članci:

arti-201001240072006 arti-200912090459006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo