HDZ / skriva knjigu hvalospjeva o 'velikom vođi'

2.5.2010.
12:03
VOYO logo

arti-201004240086006''Nakon Tuđmanove smrti Ivo Sanader je točno znao što hoće. Imao je viziju stranke, od samoga početka bio je autoritet, privlačio je ljude, od neprijatelja stvarao prijatelje, uz moć uvjeravanja kakva se rijetko susreće. Kada danas razmišljam o tim danima, potpuno mi je jasna jedna, osobito važna činjenica - to što je Sanader izabran za drugog predsjednika HDZ-a odredilo je sudbinu stranke, ali i Hrvatske u tim trenucima...'', napisala je tadašnja zamjenica predsjednika HDZ-a i Vlade Jadranka Kosor u svom nadahnutom prilogu od lipnja prošle godine u luksuznoj monografiji ''HDZ 20 i idemo dalje'', tiskane u povodu dvadesete obljetnice te stranke.

Takav stav Kosor o šefu u stranci i Vladi nije bio usamljen, piše Večernji list. Svi Sanaderovi suradnici natjecali su se tko će se ljepšim i biranijim riječima izraziti o njemu ili njegovoj ulozi i više je nego jasno da nitko od njih ni u primisli nije imao mogućnost da bi Sanader mogao za svega petnaestak dana otići iz politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz raspoloženja dužnosnika nije se moglo naslutiti da će ga ti isti ljudi i to malo bure i podosta otrova, zbog pokušaja unutarstranačkog puča 3. siječnja 2010., izbaciti iz stranke i kasnije ga se javno odricati. Tih 217 stranica monografije, zadnjih se mjeseci brižno skriva od članstva i javnosti, jer umnogome svjedoči o podaničkom mentalitetu tada najbližih Sanaderovih suradnika, od kojih su mu mnogi preko noći okrenuli leđa.

Monografijom na dvije trećine prostora dominiraju fotografije Ive Sanadera i njegovih europskih partnera. Prvi predsjednik HDZ-a Franjo Tuđman zbio se na jedva trećinu monografije, iako su približno jednako bili na čelu HDZ-a on i Sanader. Više je mjesta u monografiji dano čestitki Sanaderu na izboru za predsjednika HDZ-a nego dužnosnicima te stranke u zakonodavnoj, izvršnoj ili lokalnoj vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luka Bebić kritizirao je proces pretvorbe i privatizacije - za koji je rekao da je bio proces velikih pogrešaka, zloporaba i beskrupuloznog bogaćenja pojedinaca.

''Nakupilo se mnogo negativnosti u tom procesu, a za to je odgovoran HDZ u cjelini, a posebno neki njegovi pojedinci'', napisao je Bebić. I za njega je Sanaderova vizija stranke neupitna. U Bebićevim očima Sanader je i prije godinu dana, a sudeći po Bebićevu ponašanju, i danas - hrabra politička figura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvijek oprezni Vladimir Šeks, iako uz Sanadera autor najopširnijeg priloga u monografiji, ne udara hvalospjeve svom tadašnjem šefu. Šeks piše da je početkom 2000. godine u dramatičnim okolnostima stranka za lidera izabrala Sanadera, ali i uže vodstvo koji su HDZ profilirali u stranku snažne proeuropske orijentacije.

arti-201004300208006I za Andriju Hebranga, Sanader je doslovno obnovitelj posrnule stranke te sa Sanaderom, piše Hebrang, počinje novo doba HDZ-a i Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Damir Polančec o Sanaderu piše kako je na čelu HDZ-a lider novog doba i ne samo to - nego jedan od najcjenjenijih državnika moderne Europe.

Pod njegovim vodstvom, kaže Gordan Jandroković, HDZ je dobio povijesnu prigodu ostvariti svoju drugu političku viziju. Božo Biškupić, Bianca Matković i Ivan Šuker uspjeli su napisati svoje tekstove, a da pritom izrijekom nisu spomenuli Sanadera, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo

Još iz rubrike