HDZ SE KONAČNO IZJASNIO O IMENU TRGA MARŠALA TITA: / Evo što će Andreju Plenkoviću o tome savjetovati jedan od najbližih suradnika

Image
Foto: AFP, EMMANUEL DUNAND

Nazire se stav HDZ-a o mogućem preimenovanju Trga maršala Tita. Iznio ga je savjetnik predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, Mario Kapulica u intervjuu za Novi list.

25.6.2017.
9:30
AFP, EMMANUEL DUNAND
VOYO logo

Na pitanje o tome kakav će savjet dati predsjedniku HDZ-a o pozivu Brune Esih uvjet suradnje Milanu Bandiću bude odluka zagrebačke Gradske skupštine o preimenovanju Trga maršala Tita, Kapulica je odgovorio:

Je li ime trga ključno pitanje 2017?

'Ne mogu javno reći što savjetujem predsjedniku HDZ-a. Mogu, međutim, ponoviti da HDZ želi završiti ideološke podjele. Ne može 2017. ključno pitanje biti kakav će naziv nositi taj trg. Naravno da sam protiv referenduma o tome i da se na ulice izvede dva ideološki suprotstavljena tabora koji se spore treba li to ime zadržati ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

To bi bilo duboko pogrešno i samo bi raspirivalo ideološke podjele, iako ime trga u osnovi nije čisto ideološko pitanje. Tito je bio nositelj jednog nedemokratskog, totalitarnog i u mnogim segmentima zločinačkog poretka, ali apsolutno sam protiv neodgovornih političkih vratolomija. Bruna Esih nastavlja voditi kampanju čiji je jedini sadržaj bilo pitanje tog trga, ali siguran sam da će trg biti preimenovan. Očekujem da će tu odluku donijeti Gradska skupština', rekao je Kapulica u razgovoru što ga je i HDZ prenio na svom službenom portalu. No, predsjednikov savjetnk nije odgovorio na izravno pitanje o žurnoj promjeni što ju traže Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović.

Tuđman je bio protiv promjene imena Trga

Novinar Dražen Ciglenečki podsjetio je Kapulicu da je Tuđman bio izričito protiv preimenovanja Trga maršala Tita, te zaključio kako bi promejna imena ttrga bila zapravo detuđmanizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVO UHIĆENJE ZBOG STATUSA NA FEJSU! /

Zbog Trga Maršala Tita prijetio Esih, Hasanbegoviću i Stieru

Image
NOVO UHIĆENJE ZBOG STATUSA NA FEJSU! /

Zbog Trga Maršala Tita prijetio Esih, Hasanbegoviću i Stieru

'Na prvom saboru HDZ-a Tuđman je rekao da se mi Hrvati pozivamo na antifašizam, ZAVNOH i Titov federalizam, iz kojeg izvlačimo pravo hrvatskog naroda na vlastitu državu, ali i da su to gotovo jedine pozitivne činjenice titoizma i da mi Hrvati nemamo nikakav razlog čuvati kult Titove ličnosti', smatra Kapulica.

To je govor publici u kojoj je bilo i puno hrvatskih emigranata. Tuđman se u niz navrata tijekom svojeg desetogodišnjeg predsjedničkog mandata iznimno pozitivno izražavao o Titu i spriječio je preimenovanje njegovog trga, napomenuo je novinar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovanje kulta Titove ličnosti

'Zato što je procjenjivao što je u tom trenutku korisno za hrvatsku državu i znao je što bi u tom trenutku za Hrvatsku značilo preimenovanje Titovog trga ili brisanje ZAVNOH-a iz preambule Ustava. Rekao sam da HDZ vjerodostojnost dokazuje procjenjujući koja je u datom trenutku odluka najkorisnija za hrvatsku državu i narod.

Želite li reći da bi Tuđman danas, u skladu s trenutkom i interesima države i naroda, bio za promjenu naziva Titovog trga, glasilo je iduće pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Na tragu njegove tvrdnje da mi Hrvati nemamo niti jedan razlog njegovati kult Titove ličnosti', zaključio je Kapulica.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo