HDZ: / Prestanite objavljivati neistinite podatke

Nakon što su GONG i Transparency International Hrvatske objavili da je HDZ prvog dana kampanje potrošio 1.551.

20.11.2011.
13:18
VOYO logo

"Jučer su GONG i Transparency International Hrvatske objavili neistiniti podatak da je 'prvog dana kampanje, 17. studenoga, HDZ na oglašavanje potrošio 1.551.720 kuna'. Na mrežnoj stranici GONG-a se još navodi da je riječ o iznosu bez PDV-a. Točan je podatak da je Hrvatska demokratska zajednica u prvom danu na oglašavanje potrošila ukupno 1.015.491,46 kuna i to s uključenim PDV-om", ističe se u nedjelju u priopćenju HDZ-a, te pozivaju spomenute udruge da prestanu s objavom podataka koje su dobili "na temelju analize izvjesne Promocije plus".

Kažu, iznos koji oni spominju je doslovno dvostruko veći od realnog, a objavama neistinitih podataka narušavaju ravnopravnu izbornu utakmicu i podižu netransparentnost kampanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U lipu smo potrošili 1.015.491,46 kuna'

"U prvom smo danu, u lipu precizno, na oglašavanje potrošili 1.015.491,46 kuna s uključenim PDV-om (825.602,81 kuna bez PDV-a) i svako mjerenje koje pokazuje drugačije i prijavljuje dvostruko veći iznos ili je metodološki neispravno ili je zlonamjerno. Kako god bilo, takvo mjerenje nije vjerodostojno i narušava transparentnost ovih izbora te ćemo se obratiti DIP-u sa zamolbom da ovu situaciju primjereno riješi", kažu iz stranke.

Naglašavaju da je opće poznato da mediji daju popuste oglašivačima, te da mjerenja koja se bave isključivo 'rate card-om' kao jedinim i isključivim temeljem, "a prema kojem nitko u industriji, zapravo, ne kupuje medijski prostor", nemaju veze s realnim troškovima financiranja kampanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta mjerenja začinjena još i metodološkom neispravnošću dovode do upravo ovoga što su GONG i TIH napravili – pustili su u javni prostor neistinu koja se kasnije teško može ispraviti. Jedino je DIP mjerodavan za nadzor financiranja političkih aktivnosti, a svi drugi koji se guraju na to područje ne bi to smjeli raditi ovako neodgovorno i štetno po sudionike izborne utakmice", zaključuju iz HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo