HDZ-ovac gađao SDP-ovca Bauka materijalima!

Odbijeno je skidanje imuniteta SDP-ovcu Jovanoviću, ali je rasprava bila na rubu fizičkog obračuna. Letjeljeli su papiri, ali i frcale uvrede.

13.10.2011.
14:40
VOYO logo

Nakon žestoke rasprave i glasanja, kojim nije izglasan zahtjev za skidanje imuniteta Željku Jovanoviću zbog klevete, došlo je do okršaja između HDZ-ovca Tomislava Čuljka i Arsena Bauka.

Bauk je prigovorio što predsjednik MIP-a nije tražio da se glasuje o tome da je zahtjev nepotpun, budući da ga MIP-u nije uputio sud. Kako se samo glasalo o zahtjevu odvjetnika HDZ-a, Bauk je ustvrdio da se "Šeks ponaša kao da je Sabor, a Sesvečan kao povjerenstvo", što samo potvrđuje Jovanovićeve riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na to se razljutio Tomislav Čuljak (HDZ) i bacio na Bauka materijale sa sjednice, oborivši pritom i bocu vode. Derao se na njega: "220.000 tisuća članova ćeš ti nazivati kriminalcima!"

Šeks izvrijeđao Sobolicu

Vladimir Šeks u jednom je momentu potpuno preuzeo raspravu o skidanju imuniteta Željku Jovanoviću i toliko se raspalio da je napravio interesantan lapsus. Kazao je SDP-ovki Gordani Sobol (SDP) "Treba vas biti stad! Stid i sram!". Pitao ju je gdje joj je muž, a kada je kazala da je kod kuće, Šeks joj je rekao da bi trebao biti u zatvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šeks je, naime, svoje mišljenje iznosio u predavanju koje je potrajalo 10-ak minuta, a onda ga je Sobol htjela prekinuti ustvrdivši da povjerenstvo nije sudnica i poručila mu da bude pristojan.

"Vi se držite pristojnosti kao što se držite plesa oko štange", odgovorio joj je Šeks, na što je Sobol zatražila pauzu sjednice, no predsjednik MIP-a to nije dozvolio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ma nemoj!", uzviknuo je Šeks na zahtjev za pauzu. Na to je Sobol ustala i napuštajući dvoranu, kazala Šeksu da mu to ne služi na čast, pretvorili MIP u privatnu sudnicu i sudnicu HDZ-a.

Inače, Šeks je izjavio kako se postupci za kaznena djela koja se gone po službenoj dužnosti mogu smatrati započetim kada je podnesena prijava. Točnije, ustvrdio je da bi bila "gola formalnost" da se HDZ-ova prijava protiv Jovanovića šalje Općinskom sudu koji je ovlašten za podnošenje zahtjeva za skidanje imuniteta, pa da ju sud vraća Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bježimo od merituma stvari", kazao je Šeks, pozivajući se pritom na izmjene Zakona o kaznenom postupku. Kritičari se, inače, pozivaju na Poslovnik Sabora.

Zločin iz mržnje

Podsjetimo, dokazi o kleveti koju je SDP-ovac Željko Jovanović počinio na štetu HDZ-a su izvaci iz novina i članci s internet portala u kojima SDP-ovac naziva vrh HDZ-a kriminalnom organizacijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne radi se o tipičnoj kleveti, već o neviđenom govoru mržnje koji g. Jovanović širi protiv HDZ-a već dulje vrijeme. A govor mržnje vodi diskriminaciji", kazao je Damir Sesvečan, predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva, saborskog radnog tijela na kojem se raspravlja o ukidanju zastupničkog imuniteta Jovanoviću. Naveo je i da se "ta diskriminacija širi prema "više od 220.000 čestitih domoljuba koje naziva kriminalcima".

"Za posljedicu to može imati ne samo animozitet već i nasilje i govor mržnje", kazao je Sesvečan, dodajući da to može voditi i tjelesnim ozljedama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arsen Bauk je predložio povjerenstvu da zahtjev proglasi nelegalnim, budući da HDZ i njihov odvjetnik nisu državno tijelo koje bi tražilo skidanje imuniteta i ustvrdio da "SDP neće sudjelovati u ovom cirkusu".

"Da nisu ispunjene pretpostavke, ne bih predložio glasovanje i raspravu o ovoj točci dnevnog reda", kazao je Sesvečan i preporučio Bauku da se žali Odboru za Ustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drmić protiv skidanja imuniteta

Ivan Drmić (HDSSB) kazao je kako je dao uvod u raspravu kao da je odvjetnik HDZ-a i da je ovo prvi puta da se upušta u meritum stvari.

"Sramota je da na ovakav način slušate naputke i ovako vodite ovaj odbor, a sramota može biti i zastupnike takozvane ljevice", kazao je Drmić dodajući da je ovo prvi puta da se krše prava zastupnika iz njihovih redova, a da nikada nisu prigovarali kada su kršena prava drugih zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, kazao je, dignut će ruku u obranu Jovanovića. I on je postavio pitanje tko određuje da su se stekli uvjeti da Jovanović ide na sud ili da se pritvara, te ustvrdio da je sud jedino ovlašteno tijelo za to.

I Gajica protiv skidanja imuniteta

Ratko Gajica iz SDSS-a je ustvrdio da se povjerenstvo ranije složilo da će udovoljiti Državnom odvjetništvu za takvim zahtjevom, a kada je sud nakon privatne tužbe tražio skidanje imuniteta, povjerenstvo nije odlučivalo dosljedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahtjev je nepotpun i mislim da treba odbiti ga kao nepotpun", kaže SDSS-ovac, dodajući: "nemam ništa protiv vašega stava, ali čini mi se da je vaša argumentacija nešto što bi moglo biti dobro za kaznenu prijavu. No to je druga priča".

Nije sud uvijek tražio skidanje imuniteta, ustvrdio je tada Sesvečan, već se povjerenstvu u pojedinim slučajevima obraćao ili je uputio ovlaštenog tužitelja da se obrati, a događalo se i da se ovlašteni tužitelj obraćao direktno, što je u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nije mišljenje već činjenična tvrdnja'

Željko Nenadić iz HDZ-a je kazao da se ovdje "ne radi o iznošenju mišljenja već činjenične tvrdnje" te zbog toga traži da se skine imunitet.

Dodao je i kako njegova izjava "Nisam samostalni strijelac", svjedoči o tome da mu se treba skinuti imunitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ovac Ivan Hanžek je kazao da se različito od očekivanja, pokazalo da je MIP najvažnije tijelo u Saboru, a ozbiljnost je shvatio kad je vidio potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa.

"Danas sam doživio nešto što me podsjeća na prošla vremena iz Sovjetskog saveza", kazao je Sesvečanu, dodajući da je u njegovom izlaganju nedostajala samo presuda. Ustvrdio je da bi prvi digao ruku za skidanje imuniteta da zahtjev dolazi od suda, jer bi volio vidjeti kojim oružjem raspolaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gordana Sobol iz SDP-a se začudila što Sesvečan govori o zločinu iz mržnje, iako HDZ-ov odvjetnik traži da se Jovanoviću imunitet skine zbog klevete.

Vezani članak:

arti-201110050650006 arti-201009220320006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo